een weekeinde vol voetbal

SC Heerenveen, bezig aan een dramatisch seizoen, heeft gisteren in Tilburg met 4-1 verloren van Willem II. De Friese club zakte door de blamage naar de 17de plaats op de ranglijst. Heerenveen moet volgens trainer Jan de Jonge aan de bak. „Je kunt wel rennen, vliegen en draven, maar dat is het niet. Als je de bal hebt, moet je die zien te houden en rust in je spel brengen”, zei De Jonge. „Zo verliezen is teleurstellend. Het lijkt een herhaling van zetten dit seizoen. Eerst goed spelen en daarna slecht.”

Feyenoorder Andwélé Slory wekte zaterdag in de eerste helft van het thuisduel met VVV-Venlo (1-0) irritatie bij trainer Mario Been. Slory keerde na rust niet terug op het veld. „Ik was even klaar met zijn gedrag”, mopperde Been. „Hij werd in de eerste helft op een positieve manier gecoacht door het team, maar wilde niet luisteren. Dan kom je maar lekker op het bankie zitten. Het gaat niet om ego’s, het gaat om de ploeg. Het wordt tijd dat deze heertjes eens in de spiegel kijken.”

Liverpool bezorgde landskampioen Manchester United de tweede nederlaag van het seizoen: 2-0. Fernando Torres opende halverwege de tweede helft de score. David Ngog besliste het duel in blessuretijd. Manchester raakte de koppositie kwijt aan Chelsea, dat met 5-0 won van Blackburn Rovers door een eigen doelpunt van Gaël Givet en treffers van Frank Lampard (2), Mickaël Essien en Didier Drogba. Arsenal gaf bij West Ham United een 2-0 voorsprong uit handen: 2-2. Robin van Persie scoorde eenmaal.

Wesley Sneijder had een belangrijk aandeel in de overwinning van zijn club Internazionale op Catania. De middenvelder maakte in het met 2-1 gewonnen thuisduel het tweede doelpunt. Inter blijft door de overwinning koploper in de Italiaanse Serie A. De regerend landskampioen heeft twee punten voorsprong op Sampdoria, dat met 4-1 veel te sterk was voor Bologna.

Real Madrid incasseerde zaterdag de tweede teleurstelling binnen vier dagen. De ‘Koninklijke’ kwam in de uitwedstrijd tegen Sporting Gijon niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Real Madrid verloor vorige week voor eigen publiek in de Champions League nog van AC Milan (2-3). Tegen Gijon werd Cristiano Ronaldo opnieuw gemist.

Hamburger SV heeft gisteravond de kans laten liggen alleen aan kop te komen in de Duitse Bundesliga. De ploeg bleef in Gelsenkirchen bij Schalke 04 op 3-3 steken. Halverwege leidde Hamburger SV nog met 2-0. Leverkusen is nu koploper door een beter doelsaldo. Verdediger Daniel van Buyten van Bayern München voorkwam in de 89ste minuut van het thuisduel met Eintracht Frankfurt dat de kritiek op het functioneren van coach Louis van Gaal verder aanzwelt. De Belg kopte de geplaagde Duitse recordkampioen alsnog naar een zwaarbevochten zege (2-1).

Het competitieduel tussen Olympique Marseille en Paris Saint-Germain is gisteren uitgesteld, omdat drie spelers van de voetbalclub uit Parijs besmet zijn met het Mexicaanse griepvirus. De selectie en begeleidende staf zijn in quarantaine geplaatst. Zaterdag had de club al bevestigd dat oud-international Ludovic Giuly en verdediger Mamadou Sakho ziek waren. Gisteren voegde middenvelder Jeremy Clement zich bij het tweetal.

Voor Foppe de Haan en Jan Pruijn is de finale van de MTN8-beker in Zuid-Afrika uitgelopen op een fiasco. Ajax Cape Town, de ploeg van het Nederlandse duo, verloor zaterdag in het Orlando Stadion van Soweto met liefst 6-0 van Golden Arrows. Hans Vonk kon daar in het doel van Ajax Cape Town ook weinig aan doen. De Haan tekende eerder deze maand een contract tot het einde van het seizoen bij de satellietclub van Ajax. De 66-jarige Fries kwam daarmee terug op zijn besluit om te stoppen als hoofdtrainer.