E-book slecht voor lezer en schrijver

Schrijver Hans Vervoort stelde op 9 oktober op deze pagina dat de lezer en de schrijver de winnaar zullen zijn bij de opkomst van het e-book. Echter, vooralsnog trekken zij aan het kortste eind.

Het zijn alleen de overheid en de webshops die geld verdienen aan het elektronische boek. Van de prijs die de koper van een e-book betaalt moet 19 procent aan btw worden afgedragen aan de staat. Dat is 13 procent meer dan voor een papieren boek. Over een e-book moet maar liefst 13 procent meer BTW worden betaald dan over een papieren boek. Van wat er dan over blijft, gaat meer dan de helft naar de online boekwinkels die de boeken met kopieerbeveiliging aanbieden op hun websites. Bedrijven als Bol.com hebben geïnvesteerd in de infrastructuur om e-books te kunnen verkopen, en daar willen ze nu flink mee gaan scoren. Om de lezer het elektronische boek aan te kunnen bieden tegen een fors lagere prijs dan een ‘dodebomenboek’, moeten schrijver en uitgever een flinke veer laten. De auteur wordt meestal afgerekend op basis van een percentage van de netto verkoopprijs. Die levert dus zelfs nog het meeste in.

Auteurs en uitgevers moeten in actie komen om het ministerie van Financiën zover te krijgen dat de onredelijk hoge btw op e-books wordt verlaagd. En distributeurs zoals Bol.com moeten onder druk worden gezet om hun marges op elektronische boeken te verlagen. Anders blijven de e-books veel te duur voor de lezer.

Michiel Hatenboer

Diemen