'DSB'tjes', het nieuwe geld voor AZ

De onzekere toekomst van AZ inspireert supporters tot creatieve steunbetuigingen en fans van tegenstanders tot hatelijkheden. „Zonder poen geen kampioen”, zongen de Ajax-supporters.

Op de tribune van het DSB Stadion zaten gisteren een paar mannen verkleed als sjeiks. Op een Miljonair Fair in Moskou zou al gespeculeerd zijn over een overname van de Nederlandse landskampioen voor een bedrag van 35 miljoen euro.

Verschillende partijen strijden om de erfenis van Dirk Scheringa, die thuis in Spanbroek voor de televisie het Noord-Hollandse prestigeduel tussen AZ en Ajax bekeek. Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, moet lachen om alle geruchten over een overname. „Partijen die écht belangstelling hebben, treden niet op de voorgrond; die namen lezen we niet in de krant.”

Gerbrands heeft naar eigen zeggen een lijstje gemaakt van partijen die interesse hebben getoond in AZ. Daarbij zitten voornamelijk bedrijven die de club willen sponsoren. Aanbiedingen lopen uiteen van reclame-uitingen rondom één wedstrijd tot het overnemen van het hoofdsponsorschap. „Maar zolang we niet met de curator over de te volgen procedure hebben gesproken, kunnen we niets doen”, stelt Gerbrands in de catacomben van het stadion, waar de letters DSB nog altijd op het dak staan. Een gesprek tussen René Neelissen, Marcel Brands en Gerbrands van AZ en curator Rutger Schimmelpenninck staat een dezer dagen op de agenda.

AZ wil voor het bekerduel van woensdagavond in Alkmaar tegen de amateurs van Spakenburg in ieder geval weer een aantal nieuwe afspraken maken. Zo moet ook nu, net als eerder voor de thuiswedstrijden tegen Arsenal en Ajax, toestemming worden gevraagd om zonder de letters DSB op het shirt te mogen spelen. En wederom zullen waarschijnlijk de reclameborden van de failliete bank worden afgeplakt. In het programmaboekje en op de internetsite van AZ wordt al met geen woord meer gerept over de financiële situatie. De club biedt zelfs vacatures voor stewards en verkeersregelaars aan. Alsof er niets aan de hand is.

Voor, tijdens en na het duel tussen AZ en Ajax waren het de supporters van beide clubs die op verschillende wijze verwezen naar DSB-affaire. Fans van de Amsterdamse voetbalclub deelden bij de poorten van het stadion duizenden zogenoemde ‘DSB’tjes’ uit. Op het nepgeld was het stadion van AZ afgebeeld. „Zonder poen geen kampioen!”, scandeerde de aanhang van Ajax tijdens de wedstrijd. Supporters van AZ zwaaiden met vlaggen van de supermarktketen Dirk en ontrolden tal van doeken met steunbetuigingen aan hun club. „Liever failliet dan Ajacied”, luidde een tekst van de Alkmaarse aanhang.

De directie, technische staf en de spelersgroep van AZ vierden de openingstreffer van Mounir El Hamdaoui na een klein half uur spelen als een bevrijding. Even was daar weer het gevoel van onoverwinnelijkheid dat vorig seizoen in Alkmaar heerste. Eén helft speelde AZ als een kampioen, maar na rust was het snel gedaan met de hosannastemming. Een persoonlijke fout van doelman Sergio Romero leidde de ommekeer van de wedstrijd in. Een deel van het publiek had het stadion al gedesillusioneerd verlaten toen scheidsrechter Bas Nijhuis na een 2-4 eindstand affloot.

Argentijns international Romero was na afloop schuldbewust. „Emanuelson zag me een beweging maken en schoot op het doel. Ik verwachtte een voorzet. Dat is voetbal. Maar we moeten door. De machine moet weer op gang worden gebracht voor woensdag”, zei de doelman. „Wat er buiten het veld allemaal gaande is, is een zaak voor de club. Daar kunnen we ons niet mee bezig houden.”

Aan het begin van de vorige week liet Romero zich nog wel, net als de rest, door de clubleiding geruststellen. Gerbrands: „De spelers hadden maar twee vragen. Worden het salaris en de premies op tijd betaald? En hoe zit het met de hypotheek? Op die vragen hebben we ze een geruststellend antwoord kunnen geven. Ik heb zelf ook een hypotheek bij DSB. De termijnen moeten gewoon worden betaald.”

Gerbrands was opeens, ook naar buiten toe, de man die de rust moest zien te bewaren. „Laten we maar zeggen dat ik 7,5 jaar op de reservebank heb gezeten. En graag had ik die rol langer vervuld. Met een helder verhaal willen we alles duidelijk maken. Van Pauw en Witteman tot en met De Wereld draait door hebben ze geprobeerd onjuistheden te vinden. Die zijn er niet. Als we met de curator hebben gesproken zal de procedure bekend worden. Daarna kan het spijtig genoeg voor jullie wel eens maanden stil worden rond AZ.”

    • Koen Greven