Doodsbedreiging burgemeester van Pekela past in trend

Rotterdam. Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van de gemeente Pekela is met de dood bedreigd. Dat meldde de politie Groningen gisteren. Het geweld tegen lokaal bestuur stijgt. De gemeente Pekela ontving eind augustus een dreigbrief die geadresseerd was aan de burgemeester. Schollema is daarop zelf naar de politie gestapt. De politie neemt het dreigement serieus en is een onderzoek gestart. In het belang van het onderzoek wil een woordvoerder niets inhoudelijks over de zaak zeggen. Volgens een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken stijgt het geweld tegen het lokaal bestuur nog elk jaar. In 2008 maakte 69 procent van burgemeesters en wethouders melding van een vorm van bedreiging, tegenover 59 procent in 2007. Het percentage meldingen van bedreigde raadsleden steeg vorig jaar van 39 naar 49 procent.