boekberichten

Boek van president bevat verzonnen voorwoord Mandela

De Nelson Mandela Foundation dreigt met juridische acties tegen de president van Congo-Brazzaville, Denis Sassou-Nguesso, zo meldt onder meer The Guardian. In zijn nieuwe boek Straight Speaking for Africa prijkt een voorwoord van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, maar dat blijkt gefingeerd. Mandela prijst daarin Sassou-Nguesso als ‘een van de grote Afrikaanse leiders, die zich onophoudelijk inzet voor bevrijding van onderdrukte volkeren’. Er staat verder: ‘Denis Sassou Nguesso biedt een krachtig en duidelijk perspectief voor Afrika’s queeste naar ontwikkeling.’ De dictator-president greep in 1979 de macht na een coup en kwam als winnaar uit de bus van een burgeroorlog, nadat hij de verkiezingen had verloren. Geregeld komt hij in opspraak vanwege corruptie en spilziek gedrag. De Nelson Mandela Foundation laat weten dat „Mandela het boek nooit heeft gelezen, laat staan dat hij er een voorwoord voor heeft afgeleverd. We veroordelen dit als een schaamteloos misbruik van Mandela’s naam.” Een woordvoerder van uitgever Michel Lafon, die het boek uitbracht, zei dat het voorwoord hen was aangeleverd door de auteur van het boek. Of het boek nu zal worden teruggetrokken, is niet bekend. (DL)

Graf van García Lorca deze week geopend

De Spaanse overheid is vorige week begonnen met het openen van een massagraf waarin mogelijk de stoffelijke resten van de Spaanse dichter Federico García Lorca liggen. Het massagraf bevindt zich in Alfacar, nabij Granada. Dichter García Lorca (1898-1936) werd op 19 augustus 1936 vermoord door falangisten, en werd mogelijk met minstens drie anderen begraven, onder wie twee anarchisten en een schoolmeester. Dat gebeurde bij de aanvang van de Spaanse Burgeroorlog. Dat het graf geopend wordt, is het gevolg van een lange juridische strijd. Uiteindelijk stemden zes familieleden van García Lorca toch in met de opgraving. Voorwaarde is wel dat de media op afstand worden gehouden. (DL)

Opnieuw strijd om erfenis Franz Kafka

De strijd om wie de originele manuscripten van de Tsjechische schrijver Franz Kafka bezit, gaat verder. Deze week eiste de Nationale Bibliotheek van Israël dat een Duits museum het manuscript van Het proces overhandigt, zo meldt The Guardian. Het Museum voor Moderne Literatuur in Marbach kocht het werk in 1988 voor bijna twee miljoen dollar, maar de bibliotheek zegt dat dit in strijd is met het testament van Kafka’s vriend Max Brod. Kafka (1883-1924) wilde dat al zijn manuscripten na zijn dood werden verbrand. Brod negeerde dit en liet het werk van zijn vriend, met onder meer Het Proces en Metamorfose, uitgeven. De Nationale Bibliotheek beroept zich op het testament van Max Brod, waarin zou staan dat alle documenten van Kafka naar de bibliotheek gaan. Dat wordt betwist door de dochters van Brods secretaresse Esther Hoffe, die zeggen dat zij volgens het testament de eigenaar van de manuscripten. Over die eigendomsstrijd buigt de Israëlische rechter zich sinds begin deze maand. De dochters van Hoffe verkochten het manuscript van Het Proces aan het Duitse museum. Naar alle waarschijnlijkheid bezitten ze ook nog allerlei brieven van Kafka.

Pieter Steinz recenseert op nrc.tv ‘De verhalen’ van Franz Kafka, in een nieuwe vertaling van Willem van Toorn.

M.m.v. Dirk Leyman

Zie ook: papierenman.blogspot.com en nrcboeken.nl