Abdullah eist ontslag chef Afghaanse kiescommissie

In de aanloop naar de tweede ronde van de Afghaanse presidentsverkiezingen, op 7 november, heeft de uitdager van president Karzai, oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah, vandaag geëist dat de voorzitter van de verkiezingscommissie binnen vijf dagen wordt vervangen. Door de grootscheepse fraude in de eerste ronde zou de man al zijn geloofwaardigheid hebben verspeeld.

De Talibaan riepen zaterdag op tot een boycot van de verkiezingen. Net als bij de eerste ronde, op 20 augustus, hebben ze gedreigd met geweld tegen Afghanen die gaan stemmen.

Veertien Amerikanen zijn vandaag in Afghanistan omgekomen bij twee helikopterongelukken. Zeven Amerikaanse militairen en drie Amerikaanse burgers vonden de dood in het westen van het land, toen de militaire helikopter waar ze in zaten neerstortte. De oorzaak van het ongeluk, dat volgde op een operatie tegen de Talibaan waarbij een tiental opstandelingen omkwam, is nog niet bekend. Twaalf Amerikanen en veertien Afghanen raakten gewond.

Eerder op de dag sneuvelden in het zuiden vier Amerikaanse militairen toen twee helikopters op elkaar botsten. Ook de toedracht van dat ongeluk is nog onduidelijk.

Met minder dan twee weken voor de tweede verkiezingsronde groeit de vrees dat fraude opnieuw een smet over het resultaat zal werpen. Na de eerste ronde werd meer dan eenderde van de stemmen van Karzai ongeldig verklaard. VN-gezant Eide zei vrijdag, op een bijeenkomst van de NAVO in Bratislava, dat de fraude wel beperkt, maar ook deze keer niet helemaal voorkomen kan worden.

In de Onafhankelijke Verkiezingscommissie zijn aanhangers van president Karzai in de meerderheid, waardoor het orgaan volgens Abdullah niet werkelijk onafhankelijk is. De voorzitter, Azizullah Lodin, zei dit weekeinde tegen tegen The New York Times: „Karzai heeft 48 procent van de stemmen behaald en Abdullah 27. We houden nu nieuwe verkiezingen en die zullen hetzelfde resultaat opleveren.”

Zaterdag ging officieel de campagne voor de tweede ronde van start. De Afghaanse autoriteiten hebben aangekondigd dat 7.000 van de 24.000 stembureaus deze keer niet opengaan om het risico van fraude en aanslagen te beperken. (AP, AFP, Reuters)