Aanslag in Bagdad kost 147 levens

Irakezen verzamelden zich gisteren voor het gehavende ministerie van Justitie, dat een doelwit was van de aanslagen. (Foto AP) Iraqis gather at the site of a massive bomb attack at the Ministry of Justice in Baghdad, Iraq, Sunday, Oct. 25, 2009. Iraq police say that a pair of powerful explosions rocked downtown Baghdad. The blasts went off in front of the headquarters of the Baghdad provincial administration and near the Ministry of Justice building during the morning rush hour as people headed to work. (AP Photo/Karim Kadim) AP

Bij twee zelfmoordaanslagen met zware autobommen in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisterochtend ten minste 147 mensen om het leven gekomen en meer dan vijfhonderd mensen gewond geraakt.

Doelwit waren twee regeringsgebouwen aan de drukke Haifastraat: de Provinciale Raad van Bagdad en het ministerie van Justitie. De ravage is enorm.

Het is de dodelijkste aanslag sinds augustus 2007. Twee maanden geleden werd een vergelijkbare aanslag gepleegd op de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken in de Iraakse hoofdstad. Daarbij kwamen 122 mensen om het leven, onder wie veel medewerkers van beide ministeries.

Het hoge dodental werd destijds mede toegeschreven aan het feit dat de veiligheidsmuren bij de ministeries waren verwijderd. Dat lijkt ook nu te hebben meegespeeld. De veiligheidsmuren bij de getroffen regeringsgebouwen zijn eveneens recent weggehaald. De gevels van de gebouwen zijn zwaar beschadigd en veel auto’s staan uitgebrand op straat.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki beschuldigde gisteren het terreurnetwerk Al-Qaeda en aanhangers van de voormalige president Saddam Hussein achter de aanslagen te zitten. „Ze willen chaos veroorzaken in ons land, het politieke proces verhinderen en de parlementsverkiezingen voorkomen,” zei Maliki.

Sinds het Amerikaanse leger zich heeft teruggetrokken uit de Iraakse steden in juni, is het geweld toegenomen. De daders zouden Irak willen destabiliseren en willen laten zien dat de regering de controle kwijt is in aanloop naar de verkiezingen, die zijn gepland voor 16 januari.

Sommige analisten vermoeden dat politieke spelers achter de huidige geweldsgolf zitten. Joost Hiltermann, Irak-specialist van de International Crisis Group, voorspelde vorige week in een interview met de gezaghebbende Amerikaanse denktank Council of Foreign Relatidat er in aanloop naar de verkiezingen geweldsuitbarstingen zouden zijn.

„Alle rivalen van premier Nouri al-Maliki – en hij heeft er een hoop – hebben er belang bij om zijn imago als de man die rust en orde heeft gebracht, te beschadigen”, zo zei Hiltermann. De Irak-specialist zegt dat minder prominente partijen en politici daarbij geweld kunnen gebruiken. Namen noemde hij niet. (AP, Reuters, AFP, BBC)