7 redenen om uit te gaan

1 videokunst

The Living: 10 Days of Video Art

Amsterdam: Huize Frankendael. T/m 1 nov, 11.00-17.00u. Entree: 3 euro. www.stedelijkindestad.nl

Presentatie van film- en videowerk uit de collectie van het Stedelijk Museum. De tentoonstelling ontvouwt zich als een verhaal met een plot, waarbij ieder werk een eigen kamer of salon van Huize Frankendael invult. Werk van Peter Bogers, Sam Taylor Wood, Marijke van Warmerdam, Douglas Gordon, Ulay en Marina Ambramoviç en Job Koelewijn.

2 fotografie

Untitled#

Rotterdam: Fotogalerie Rotterdam.T/m 9 dec, ma-za 10.00-16.00u, ma-wo ook 19.00-21.00u. Toegang: gratis. www.expo-untitled.com

Eindexamenexpositie met beelden uit verschillende disciplines. Een kleine greep uit het geëxposeerde: portretten van jonge vrouwen met een eetstoornis, documentair werk over een zorgboerderij die dreigt te verdwijnen, maar ook de schoonheid van de modefotografie, illustratieve fotografie en drieluiken uit Oost-Duitsland.

3 muziek

Eliades Ochoa

Rotterdam: Nieuwe Luxor theater. Tijd: 20.00u. Kaarten: 15-38 euro. www.luxortheater.nl

Eliades Ochoa (1946) is de jongste zanger/gitarist van de Buena Vista Social Club, bekend van onder meer het nummer ‘Chan Chan’ en zijn samenwerking met Bløf voor het album Umoja .

4 muziek

JP den Tex

Amsterdam: De Kleine Komedie. Tijd: 20.15u. Prijs: 8-16 euro. www.dekleinekomedie.nl

JP den Tex stond in 2007 nog in het theater met Kees Prins en Paul de Munnik en komt nu terug met zijn eigen roadmovie-op-het-toneel: American Tune. Bluesy liedjes en verhalen, met medewerking van Yvonne Ebbers op gitaar.

5 jeugd

Festival Jong!

Maastricht: verschillende locaties. T/m 28 okt. www.festivaljong.nl

Derde editie van Festival Jong! met voorstellingen, films en workshops voor kinderen en jongeren. Vandaag o.a. interactieve voorstelling We gaan op Berenjacht (3+), natuurdocumentaire Pluk de kleine bever (5+) en Hola Que tal (16+) van Theater Antigoné.

6 literair

Het uur U met Ramsey Nasr

Utrecht: Akademietheater. Tijd: 20.30u. www.hku.nl & www.slau.nl

Dichter, schrijver, essayist, vertaler, librettist, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974) wordt geïnterviewd over zijn werk. Nasr debuteerde in 2000 met de bundel 27 gedichten & Geen lied. In januari werd hij, als opvolger van Gerrit Komrij en Driek van Wissen, verkozen tot Dichter des Vaderlands.

7 muziek

The Felice Brothers

Utrecht: Tivoli de Helling. Tijd: 20.15u. Entree: 9 euro. www.tivoli.nl

Amerikaanse folkrockband die het vak leerde door eindeloos veel op te treden in de metrostations van New York. De broers Ian, Simone en James Felice kwamen onlangs met hun vijfde album Yonder Is The Clock. Voor liefhebbers van meerstemmig gezongen, melancholieke Americana. Voorprogramma: A.A. Bondy en Stateless.