Zenuwbehandeling in kies gaat beter met nieuwe beeldtechniek

wortelkanaalbehandeling Foto: Kmroddy Kmroddy

Wortelkanaalontstekingen zijn beter te behandelen als tandartsen een nieuwe beeldvormende techniek gebruiken om te beoordelen of het boorgat in de tandwortel schoon is. Het gaat om Optical Coherence Tomography (OCT), een techniek waarmee met weerkaatst licht een beeld wordt gevormd, ongeveer zoals met ultrageluid een echobeeld ontstaat. OCT wordt al langer toegepast in de oogheelkunde en andere gebieden van de geneeskunde.

De Amsterdamse tandarts Hagay Shemesh promoveert op 23 oktober aan de Universiteit van Amsterdam op het gebruik van OCT bij zenuwbehandelingen in het wortelkanaal.

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de zenuw in een kies door tandbederf tot diep in de wortel van de kies is ontstoken. De traditionele aanpak is dat de tandarts de kies open boort en binnendoor met boor en vijltjes de wortel schoon maakt. Dit is vaak lastig omdat de wortelkanalen vaak krom lopen. Het resultaat controleert de tandarts met röntgenfoto’s, maar daarop is het verschil tussen gezond en ontstoken weefsel niet altijd goed te zien.

Bij OCT schijnt de tandarts met behulp van een glasvezelsonde een felle, kleine lichtbundel in de openliggende wortel en kan het inwendige op een beeldscherm beoordelen.

Shemesh ijkte de methode door in getrokken tanden en kiezen net te doen of hij een wortelbehandeling uitvoerde. Hij beoordeelde met OCT of hij de wortelkanalen schoon vond en zaagde vervolgens de wortels door en onderzocht de binnenkant met een microscoop op ontstekingen. Shemesh concludeert hieruit dat OCT een betrouwbare methode is om de inhoud van de wortelkanalen en het daarin aanwezige tandbeen weer te geven zonder dat het kanaal door de behandeling ernstig wordt beschadigd. Een bijkomend voordeel is dat er minder röntgenfoto’s noodzakelijk zijn om het resultaat van de behandeling te beoordelen.

OCT kan belangrijk worden voor de behandeling en het behoud van ontstoken, kromme en vreemd gevormde wortels van onze tanden en kiezen. De succespercentages van wortelkanaalbehandelingen zijn in de algemene tandartspraktijk nogal laag, zeker waar het de kiezen betreft. Dat is overigens ook het geval in het buitenland. Want diverse internationale onderzoekers toonden op basis van röntgenonderzoek aan dat het percentage inadequate wortelkanaalvullingen van tandartsen in de algemene praktijk ook daar hoog is. M.A.J.Eijkman