Verstandig?

Sommige sporters die werden gesponsord door de DSB Bank, hadden daar ook hun hypotheek en hun spaargeld. Is het wel verstandig om financieel zo nauw vervlochten te zijn met je sponsor?

Arno Havenga, medewerker NL sporter, belangenbehartiger van individuele schaatsers voormalige DSB-ploeg en van de ploeg in zijn geheel: „Alle schaatsers hadden een volledig dienstverband met DSB. Sommigen hadden een spaarrekening of een hypotheek bij DSB, dat was niet op gedwongen basis. Veel van hen deden dat uit loyaliteit naar hun werkgever, geen vreemde beslissing. Dat DSB omvalt, een bank in Nederland, had niemand kunnen voorzien. Dat kans dat zulke problemen bij een bank zoals de ABN Amro of Rabobank voorkomen is eigenlijk nihil. Ik zou sporters dus niet ontraden hun geld bij hun sponsor onder te brengen. Wel zou ik ten zeerste aanraden om geld te spreiden om eventuele risico’s te verkleinen.”

Ron Mulder, zaakwaarnemer van onder anderen schaatser Sven Kramer: „Op voorhand vind ik het geen slecht idee om je geld of hypotheek bij je sponsor onder te brengen. Het heeft namelijk ook voordelen voor de sporter, zoals een voordeliger rente. Dit is natuurlijk een lastige situatie want de ondergang van DSB was niet te voorspellen. Als je me twee jaar geleden had gezegd dat ABN Amro in 2009 door de staat zou worden ondersteund en dat DSB niet meer zou bestaan, had ik je voor gek verklaard. Topsporters, maar ook andere mensen met veel geld, moeten hun geld nu eenmaal onderbrengen bij een bepaalde organisatie, dat brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee. Ik vind het dus niet vreemd dat sporters voor financiële vervlechting kozen.”

Mark Tuitert, schaatser voormalige DSB-ploeg: „Als een sponsor je volledige salaris betaalt, ben je altijd financieel vervlochten met die organisatie. Het was achteraf handig geweest als de sponsorpot los had gestaan van de rest van het bedrijf zodat het geld voor onze salarissen hoe dan ook was gegarandeerd. Wat betreft de spaarrekeningen en hypotheken; een aantal schaatsers uit onze ploeg had die inderdaad bij de DSB Bank, ik spreek niet uit of ik dat ook had. Maar dat is ook niet zo gek, onze sponsor was immers een bank. Ik ben overigens niet boos op DSB. Het was een goede schaatssponsor en ze hebben ons altijd correct behandeld. Dirk Scheringa heeft ons een kans geboden en daar zijn we hem dankbaar voor. Ik houd me verder niet bezig met de schuldvraag.”

Jeroen Hertzberger, hockeyinternational: „Iedereen moet zijn spaargeld kwijt. Dat doe je in principe bij een bank waar je je goed bij voelt. Ook sporters moeten hun geld kwijt. Waarschijnlijk had DSB bepaalde voordelen en goede deals voor de voetballers en schaatsers, deals die normale klanten niet zouden krijgen. In hoeverre konden ze ervan uitgaan dat hun hoofdsponsor failliet zou gaan? Daar houdt niemand rekening mee. 80 procent van de hockeyclubs in de hoofdklasse wordt gesponsord door de ABN Amro. Het Nederlands elftal wordt gesponsord door de Rabobank. Ik heb betrekkingen met beide banken. Ik ben wel geschrokken van het faillissement van DSB en de gevolgen voor de sporters maar ik vrees niet voor m’n eigen situatie. Mijn geld staat bij verschillende banken en daarmee heb ik me goed ingedekt.”

François Muilman, directeur Huis&Hypotheek Nederland: „In een normale situatie is dat geen probleem. Op het moment dat de sporters hun geld en hypotheek bij DSB onderbrachten, hadden ze natuurlijk geen weet van de huidige situatie. Onze branche is volop in beweging door wettelijke factoren en de kredietcrisis. Daarbij hebben de media hun focus volledig op onze branche gericht, dat is niet erg maar zorgt wel voor druk. Momenteel moet je financiële instellingen kritisch bekijken maar ik zou sporters niet afraden hun geld bij een bank onder te brengen die ook hun sponsor is. Als een automerk sponsor is, rijden sporters ook in dat merk. Als een auto een keer gebreken vertoont, betekent dat niet dat de hele autobranche slecht is. DSB is failliet, gedeeltelijk door eigen schuld en gedeeltelijk door omstandigheden. Dat wil niet zeggen dat de hele financiële branche niet te vertrouwen is.”

    • Shari Kiljan