Van Nieuwenhoven in Den Haag lijsttrekker

Jeltje van Nieuwenhoven wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart lijsttrekker voor de PvdA in Den Haag. Dat heeft de Haagse afdeling gisteren bekendgemaakt.

De verkiezingen in de gemeente Den Haag staan extra in de belangstelling door de deelname van Geert Wilders’ PVV. Die werd bij de Europese verkiezingen de grootste in die stad. Van Nieuwenhoven heeft gezegd geen „anti-campagne” tegen de PVV te willen voeren.

In een verkiezing onder leden versloeg Van Nieuwenhoven, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en ook kortstondig landelijk PvdA-leider, wethouder Marnix Norder (bouwen en wonen). Van Nieuwenhoven (66) kreeg bijna 62 procent van de stemmen.

De nieuwe lijsttrekker herhaalde gisteren geen wethouder te willen worden. De geboren Friezin, die ruim vijftien jaar in Den Haag woont, stelde zich deze maand kandidaat op verzoek van een groep ervaren Haagse PvdA’ers.

Voor Norder (44) is het de tweede maal dat hij de verkiezing om het lijsttrekkerschap verliest. In 2006 viel de keus op Jetta Klijnsma, nu staatssecretaris van Sociale Zaken. „De leden denken blijkbaar de beste score te halen met een landelijk vertrouwd PvdA-gezicht”, zei Norder over de keuze voor Van Nieuwenhoven. Zij sprak gisteravond de ambitie uit de grootste partij te blijven in Den Haag. De PvdA heeft nu 15 van de 45 raadszetels en levert vier wethouders.