Todt volgt Mosley op als baas van FIA

Jean Todt is de nieuwe voorzitter van de internationale automobielfederatie FIA. De 63-jarige Fransman volgt de Brit Max Mosley op. Bij de stemming in Parijs onder leden van de mondiale bond bleef Todt gisteren de Fin Ari Vatanen voor.

Mosley was sinds 1993 voorzitter. Todt kreeg 135 stemmen, Vatanen 49. Twaalf leden onthielden zich van stemming. De overwinning van Todt was geen verrassing. Hij werd de voorbije periode openlijk gesteund door Mosley, oud-coureur Michael Schumacher en Formule 1-baas Bernie Ecclestone.

Todt is al ruim veertig jaar betrokken bij de autosport. Als hoofdverantwoordelijke bij Peugeot won hij onder meer de WK rally, de 24 Uur van Le Mans en de woestijnrally Parijs-Dakar. Bij Ferrari had hij jarenlang successen met Michael Schumacher.

Mosley liet eerder al weten dat hij in oktober zou opstappen als onderdeel van een ‘vredesakkoord’ met acht rebellerende Formule 1-teams. De renstallen waren ontevreden over de voorzitter. Velen binnen de autosport konden Mosley aan het einde van zijn termijn niet meer serieus nemen, omdat hij het middelpunt was geweest van een seksorgie.

Vatanen beloofde dat er met zijn verkiezing een einde zou komen aan de schandalen in de Formule 1. De afgelopen jaren kwam de autosport vaak in opspraak. Enkele jaren geleden was er een spionageaffaire waarbij McLaren in het bezit was gekomen van geheime informatie van Ferrari. De Britse renstal werd gestraft met een boete van 100 miljoen dollar. Het laatste schandaal was de opzettelijke crash van de Braziliaanse Renault-coureur Nelson Piquet, vorig jaar in Singapore. Die affaire leidde onlangs tot een levenslange uitsluiting uit de Formule 1 van de Italiaanse teambaas Flavio Briatore.