Studio Job opent eigen expositieruimte

Uit onvrede over de wijze waarop galeries met hun werk omspringen, opent het succesvolle Belgisch/Nederlandse kunstcollectief Studio Job volgende maand in Antwerpen een nieuwe, permanente tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en design.

De oprichters van Studio Job, Job Smeets en Nynke Tynagel studeerden aan de Design Academy in Eindhoven en werken al bijna tien jaar vanuit Antwerpen. Een „perfecte presentatie” van hun werk vinden ze erg belangrijk. „In galeries lukt dat vaak niet”, zegt Smeets. „Bovendien wordt ons werk soms voor het tienvoudige van de inkoopprijs verkocht of zonder onze instemming naar een veilinghuis gebracht. Ook daarom nemen we het heft in eigen handen.”

Op 18 december opent Studio Job een 250 vierkante meter grote expositieruimte aan de Begijnenvest, in het centrum van Antwerpen. Op de eerste tentoonstelling wordt alleen eigen werk getoond: onder meer een aantal grote sculpturen van glas-in-lood en rozenhout met iconische en bijbelse taferelen, die eerder dit jaar te zien waren tijdens de designbeurs in Milaan.

De expositieruimte Studio Job mikt op vier tentoonstellingen per jaar. Gepland staan onder meer al exposities van de Belgische designer Bram Boo, nieuwe edities van de Nederlandse ontwerper Pieke Bergmans, een tentoonstelling samengesteld door Lidewij Edelkoort, oud-directeur van Design Academy, en een keuze uit de collectie van het Zuiderzeemuseum.

Smeets en Tynagel overwegen om in meer landen zulke expositieruimten te openen.