Sport in beeld

Peruvianen met een affiche van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo voor de Spaanse Ambassade in Lima, 19 oktober 2009 (Foto REUTERS) Peruvian shamans perform a ritual with a poster of Portuguese soccer player Cristiano Ronaldo in front of the Spanish Embassy in Lima October 19, 2009. The Peruvian shamans gathered outside the Spanish Embassy in Lima on Monday to channel their energies into fighting and removing what they say is a hex on Real Madrid forward Ronaldo, who is currently sidelined with an injured ankle. REUTERS/Mariana Bazo (PERU SPORT SOCCER ODDLY) REUTERS

Het meest frappante, het vreemdste, het opvallendste, het meest raadselachtige ook, zie je het laatste.

Die ogen op de poster.

Je moet terug naar de eerste indruk. Wat zag je? Je zag stalen punten en open monden. Je zag pijn op gezichten en, ja, microfoons. Geef maar toe, de sambaballen, het is net Nova en CNN. Je zag agressie en verering. Vijand en held. Hier werd iets te lijf gegaan en gekoesterd.

En toen, nog weer kijkend, zag je die ogen. Waren die nu des duivels of juist goddelijk? Voodoo-onheil brengend of bescherming biedend?

Hier wordt gependeld tussen boeketten en zwaarden. Het beeld hinkt – in commissie. Het registreert de werkelijkheid, maar die is te complex om te begrijpen.

Het onderschrift meldt dat voetballer Ronaldo wegens een enkelblessure niet meedoet aan wedstrijden van Real Madrid. De Peruvianen zien dat als hekserij die bestreden moet worden. Held wordt behekst: vandaar zowel protest als bijval.

Maar wat beweegt Peruvianen te protesteren tegen het niet laten spelen van een Portugese voetballer wegens een blessure, bij de club Real Madrid, voor de Spaanse ambassade in Lima? Vier, vijf uitroeptekens tussen haakjes kunnen die vraag begeleiden.

We kijken nog even naar de gelakte nagel die het lemmet eens zo scherp maakt, registreren verbaasd de doodshoofden, bedenken dat Onze Lieve Heer rare kostgangers heeft en besluiten dat de fotograaf toch het onmogelijke verrichtte: het raadsel intact laten.

    • Pieter Kottman