selectie

Belgium's Princess Mathilde, left, and Netherlands' Princess Maxima, right, open the M Museum in Leuven, Belgium, Sunday Sept. 20, 2009. The impressive museum building by architect Stephane Beel begins with a threefold program ; the new installation of the museum's permanent collection, and prestigious exibitions by Rogier van der Weyden and Jan Vercruysse. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) AP

documentaire

Podium: Pina Bausch. Portret van de in juni overleden choreografe die haar publiek vaak verraste door theatrale, soms nauwelijks meer aan ballet herinnerende stukken. Er wordt gesproken met haar dansers en we zien fragmenten van haar repetities. Ned. 2, 13.00-14.00u.

Panorama: Burma VJ. Verslag uit een gesloten land. De 27 jarige Joshua is een van de videojournalisten die in 2007 heimelijk opnamen maken van de opstand in hun land. Wanneer het regime hem op het spoor komt kan hij vluchten naar Thailand. Canvas, 20.10-21.00u.

De oorlog: de wraak van Duitsland. Nieuwe, negendelige serie over de bezetting van Nederland door Duitsland en Nederlands-Indië door Japan in WOII, verteld vanaf steeds wisselende locatie. Deze eerste aflevering gaat over de opkomst van de nazi's tot en met de capitulaties van Nederland en Frankrijk in het voorjaar van 1940.Ned.2, 20.15-21.10u.

informatief

Edles Halbblut. Over paardenrassen, fokkers en de zoektocht naar het beste paard. Duitsland is in de paardensport sinds WOII (toen de Poolse staatsstoeterijen werden leeggeroofd) een grootmacht, maar omdat het beste fokmateriaal naar het buitenland werd verkocht wordt die positie nu bedreigd. Arte, 21.40-23.10u.

Profiel: Theo van Gogh. Vrienden en vijanden van de vijf jaar geleden vermoorde Van Gogh buigen zich over de vraag waar diens drang tot kwetsen vandaan kwam. Ned. 2, 23.15-23.45u.

Strada: Museum M. Mobiele culturele talkshow. Vanavond over het nieuwe Museum M., dat de opening viert met een tentoonstelling van werk van de vijftiende eeuwse meester Rogier Van der Weyden.Canvas, 23.20-23.50u.

muziek

Lang Lang. Beethovens Pianoconcert nr. 1, uitgevoerd met het Orchestre de Paris olv Christoph Eschenbach. Arte, 19.00-19.45u.

Electric Proms 2009: Smokey Robinson. Hoogtepunten vaneen concert van gisteravond. Robinson had als zanger met The Miracles hits (o.a. The Tracks Of My Tears en I Second That Emotion) en produceerde er tientallen voor anderen (o.a. Mary Wells, de Temptations en Marvin Gaye). Onlangs bracht hij weer een plaat uit. BBC 2, 0.00-01.00u.