selectie

Picture shows: DAME SHIRLEY BASSEY BBC

documentaire

Vranckx: Haïti verhongert. Tachtig jaar geleden bestond Haïti voor 60 procent uit bos. Daarvan is 2 procent over. Erosie zorgt voor steeds meer schade door de over het eiland razende orkanen (vorig jaar vier binnen een maand). De meeste landbouwgrond is inmiddels weggespoeld, Haïti moet nu 90 procent van zijn voedsel importeren. Canvas, 20.10-20.40u.

Québec, 1752 - Das Ende Neufrankreichs. Over de koloniale oorlog die Frankrijk in Noord-Amerika voerde. In september 1759 verloren de Franse troepen de strijd om Québec van de Engelsen; in 1760 moest de Franse gouverneur capituleren. Na tweeënhalve eeuw is echter de invloed van de Franse aanwezigheid nog overal aanwezig. Arte, 21.00-22.25u.

informatief

Mein Leben: Michael Haneke. Portret van de Duitse filmregisseur van wie binnenkort Das weiße Band in première gaat. Met deze film won Haneke dit voorjaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.Arte, 17.20-18.05u.

Rondom 10. Discussie over de groeiende roddelcultuur in Nederland. Steeds meer serieuze media schenken aandacht aan roddels over bekende landgenoten. Ned.2, 21.10-21.53u.

amusement

De Wet van Murphy. Een vallende boterham zal altijd op de beboterde kant landen: ziedaar de aan de Tweede Wet van de Thermodynamica verwante Wet van Murphy. In deze serie programma’s ligt de nadruk overigens op de meer humoristische gevolgen. Eén, 20.45-21.15u.

Mandela in Carré/Over Mandela. In Carré gaat de musical Amandla! Mandela in première – goed voor anderhalf uur zendtijd. Eerst een verslag van vanavond in Carré, met o.a. een interview met hoofdrolspeler Kenneth Herdigein. Om 23.30u een documentaire over Nelson Mandela’s leven, met als uitgangspunt opnieuw de musical. ‘De makers ervan worden gevolgd in hun zoektocht naar Mandela’s kracht’. Ned.2, 22.45-0.30u.

Electric Proms 2009: Shirley Bassey. Concertopnamen van gisteravond. Goldfinger, Diamonds Are Forever, Moonraker – alleen al haar James Bondliedjes maakten deze diva onsterfelijk. ‘Elke song alsof het een finale is; een ogenschijnlijk onvermoeibare reeks climaxen.’ BBC 2, 23.40-0.40u.