Schoenenprins

Hij was op zoek naar een nieuw vriendinnetje. En dus ontwierp Rem D. Koolhaas de Möbius: een uit één reep leer gevouwen schoen met open hak. Als moderne prins liet hij vrouwen de mal passen. Naast het vriendinnetje vond hij ook een zakenpartner waarmee hij schoenenlabel United Nude opzette.

Zo’n negen jaar later staat Koolhaas in de Amsterdamse Spuistraat tussen zijn eigen ontwerpen. De vriendin is inmiddels verleden tijd, zijn zakenpartner ook. United Nude bleek de liefde van zijn leven. Met een stralend gezicht leidt hij me rond in zijn eerste winkel op Nederlandse bodem. De ‘wall of light’ – een enorme wand met allemaal (schoenen)hokjes – is duidelijk het pronkstuk van het twee verdiepingen tellende pand. De muur kan van kleur veranderen en is door Koolhaas zelf ontworpen. Logisch, want van oorsprong is hij net als zijn wereldberoemde oom Rem architect.

Maar voor architectuur heeft hij niet het geduld, zegt Rem Dirk Koolhaas. Hij koos voor het ontwerpen van schoenen, maar doet dat met de hand van een architect: met ingenieuze constructies. Na zijn afstuderen werden zijn Möbius-schoenen wereldwijd in kranten en tijdschriften gesignaleerd. In China vond hij een fabrikant die de ongebruikelijke mal kon produceren.

Met zijn nieuwe vrouw vestigde Koolhaas zich in Guanzhou, een stad niet ver van Hongkong. Hij ontwierp nog meer bijzondere, architecturale schoenen. De Stealth met sleehak is geïnspireerd op de lijnen van een F117 gevechtsvliegtuig. Onder de Eamz zette hij de stoelpoot zoals ooit ontworpen door meubelmakers Ray en Charles Eames.

Koolhaas’ winkel in Nederland is de vijfde wereldwijd. Maar als het aan hem ligt, is dat nog maar het begin. „Ik wil meer producten ontwikkelen”, zegt hij terwijl hij nogmaals laat zien hoe zijn ‘wall of light’ van kleur kan veranderen. „Meubels lijken me tof, en auto’s ook. Als ik er, net zoals met de schoen, maar passie voor heb. Ik vind het nog steeds heel prettig om naar de houding van een vrouw te kijken als ze in mijn schoenen loopt.”

    • Aynouk Tan