Rustig

Burgemeester Stefan Hulman bij aanvang van de gemeenteraadvergadering over zijn deklaratiegedrag Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 25-02-2009
Burgemeester Stefan Hulman bij aanvang van de gemeenteraadvergadering over zijn deklaratiegedrag Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 25-02-2009 Boyer, Maurice

Als burgemeester van Den Helder groeide hij uit tot symbool van een graaicultuur onder bestuurders. Het begon met dubbele woonlasten. Hulman kreeg zijn huis in Rotterdam niet verkocht en bedong bij de gemeente Den Helder een tegemoetkoming voor zijn hypotheeklasten. De controverse kreeg vleugels toen ook Hulmans royale declaratiegedrag bekend werd.

Na veel soebatten kwamen partijen een vertrekregeling overeen. Maar de schade was geleden: de voorzitter van zijn partij, de VVD, liet weten dat Hulman nooit meer een publieke functie mocht vervullen.

Dat is bijna een half jaar geleden. Wat doet de nog jonge ex- burgemeester (43) nu? Daar wil hij niets over zeggen. „Mijn naam opnieuw in de krant; daar ben ik niet bij gediend.”

Maar op het internet is Hulman minder zwijgzaam. Via de netwerksite LinkedIn zegt hij „een nieuwe uitdaging” te zoeken „in een spannende omgeving”. Ook sprak hij onlangs met het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur. „Rustig is het”, zei Hulman, maar zijn best deed hij wel. „Met solliciteren en me inschrijven bij werving- en selectiebureaus.”

Vooralsnog zonder succes. Aan de affaire ligt dat niet, zegt hij. Het is vooral een beroerde tijd. De affaire heeft zelfs een voordeel: hij heeft „nauwelijks” introductie nodig. Ze kennen hem wel. Dat doet geen pijn, nooit krijgt hij de reactie: die mijnheer, daar moeten we niets mee. „Integendeel, ze gaan graag met mijn cv op sjouw.”

Hulman woont weer in Rotterdam. Hij leeft op wachtgeld dat hij krijgt voor zijn wethouderschap. Op zijn aanbod om voor dat geld te werken, heeft hij nog geen reactie gekregen.

tekst Pieter van Os