Rijk gevuld met rookaroma

(Fotodienst NRC)
(Fotodienst NRC) Mentzel, Vincent

Andere soepfabrikanten stappen massaal over op de trendy stazak, Struik stopt eigenzinnig zijn nieuwe erwtensoep in een ouderwets blik. „De rijkst gevulde soep van Nederland”, zegt Struik zelf. Goed gevuld is de soep zeker, van erwten en prei tot smaakversterker en rookaroma. Er zit ook veel worst in, kleine worstjes die aan knakworst doen denken. In de worstjes is nauwelijks rook te proeven, in de soep wel. Alsof de rooksmaak uit de worstjes is gelopen.

Pit kan de soep niet worden ontzegd. De smaak is heftig en de peper blijft nog lang in de mond hangen. Struik lijkt even vergeten te zijn dat erwtensoep toch vooral een soep van groenten is want die smaken delven het onderspit. Misschien zouden ze de soep ‘groener’ moeten maken. De groenten prominenter, de kleur wat frisser groen – die is nu net een tintje te bruin – en het rookaroma en de smaakversterker er gewoon uit laten. Dan maar wat minder rijk gevuld. JH