Oranje leeuwinnen doen het zonder bijbaan

Sinds Nederland de halve finales van het EK voetbal voor vrouwen bereikte, is er veel veranderd in het leven van de speelsters. „Ik kan nu eindelijk mijn studieschuld aflossen.”

De Franse wereldkampioen op de sprint Grégory Baugé geeft zijn gespierde benen rust tijdens de vijfde avond van de Zesdaagse van Amsterdam. De 24-jarige Baugé was gisteren nog leider in het sprintklassement. Op de achtergrond rijdt in het oranjetenue de Nederlandse renner Theo Bos. Hij nam in de koppelkoers na de vierde avond met zijn landgenoot Peter Schep de vijfde plaats in het klassement in, op vier ronden van de Zwitserse leiders Bruno Risi (die zijn laatste zesdaagse rijdt) en Franco Marvulli. De Dui Zuidoostbeemster 21-10-2009 Vrouwenvoetbal stretchen tijdens de warming-up Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Op een gure doordeweekse middag loopt een twintigtal vrouwen een sportcomplex nabij Purmerend op. Druk gebarend, met rode knieën van de kou. Op enkele meters afstand volgen twee cameraploegen. Daarachter een handvol nieuwsgierigen. „Is dat niet die voetbalster die naar Amerika gaat”, wijst een jongen in voetbaltenue naar aanvoerster Daphne Koster. „Die gaat nu natuurlijk vét verdienen.”

Voetbalvereniging Z.O. Beemster vormde woensdag het decor voor een training van de Nederlandse voetbalvrouwen in de aanloop naar het WK-kwalificatieduel van vandaag tegen Noorwegen. In een poule met Macedonië, Slowakije, Wit-Rusland en Noorwegen kan de ploeg van bondscoach Vera Pauw zich opmaken voor een zware campagne. Alleen de eerste plaats in de groep geeft recht op het spelen van de play-offs voor de mondiale eindronde in Duitsland, over twee jaar.

Geen gemakkelijke opgave, erkent Pauw. Maar onmogelijk is de missie volgens haar niet. „De Noorse speelsters [die in 1995 wereldkampioen werden en nu zevende op de mondiale ranglijst staan] zijn net als wij vermoeid teruggekeerd van het EK. Bovendien hebben ze tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe coach. Als wij voor een stunt willen zorgen, dan is dit hét moment. Al moet ik daarbij aantekenen dat de meiden zich wel weer helemaal voor elkaar moeten opofferen.”

Met het woord ‘weer’ refereert Pauw aan het sterke optreden van haar speelsters tijdens het EK van anderhalve maand geleden in Finland. Daar baarde een hecht Nederlands collectief opzien door in anderhalve week tijd landen als Frankrijk, Oekraïne en Denemarken te verslaan. Alleen tegen Engeland kwamen de debutanten tekort in de halve finale; vier minuten voor het einde van de verlenging kopte middenvelder Jill Scott haar ploeg naar de eindstrijd.

De Nederlandse vrouwen lijken nog altijd niet te zijn bekomen van alle aandacht die hun na het EK ten deel viel. „Ik heb heel wat kunstgrasveldjes geopend”, vertelt Heerenveen-spits Sylvia Smit in de kantine van het sportcomplex in Zuidoostbeemster. „En als ik wil kan ik zo een week met clinics vullen.”

Smit en haar ploeggenoten worden na wedstrijden regelmatig belaagd door handtekeningenjagers, zoals laatst in Buitenveldert. „Een aparte ervaring. Maar ik vond het na mijn terugkomst uit Finland vooral leuk te merken hoe het EK hier heeft geleefd.”

Door de goede prestaties van de ‘Oranje leeuwinnen’ – vijftiende op de wereldranglijst – kwam de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal in een stroomversnelling terecht. Zo tekende AZ-verdediger Daphne Koster onlangs een jaarcontract bij de Amerikaanse profclub Sky Blue FC in New Jersey. De NOS besloot samenvattingen van de WK-kwalificatieduels van Nederland uit te zenden en de voetbalsters kunnen voor het eind van het jaar hun eerste vergoeding van sportkoepel NOC*NSF tegemoet zien.

Dat laatste is een enorme opluchting voor de vrouwen, die hun voetballoopbaan moesten combineren met werk of studie. Doelvrouw Loes Geurts, die aan de hogeschool Utrecht een opleiding fysiotherapie volgt, kan nu eindelijk haar studieschuld gaan aflossen. En Smit besloot haar parttimebaan in een kampeerwinkel op te zeggen. „Slechts een paar meiden zitten nog met hun werk of studie in de knoop”, vertelt bondscoach Pauw. „Ik verwacht dat dat probleem binnen afzienbare tijd wordt opgelost.”

Achter de schermen doet de KNVB er alles aan het EK voetbal voor vrouwen van 2013 naar Nederland te halen. Eerder deze maand ging een intentieverklaring de deur uit, eind mei volgend jaar volgt de officiële kandidaatstelling. Volgens de KNVB maakt Nederland goede kans te worden uitverkozen door de Europese voetbalbond. „We hebben nu een thuisland dat mee kan voetballen”, concludeerde directeur betaald voetbal Henk Kesler vorige maand in deze krant.

Ook in de eredivisie voor vrouwen borrelt het. De afgelopen maanden meldden zich verschillende Nederlandse clubs bij de KNVB met interesse voor een eigen vrouwenploeg. En als alles volgens plan verloopt wordt binnenkort een contract met een derde sponsor (naast Crocs en Plantina) gesloten. „We waken ervoor om niet een te grote broek aan te trekken”, zegt Priscilla Janssens, manager van de eredivisie vrouwen. „Maar kennelijk doen we nu toch iets goed.”

Dat geldt ook voor AZ-verdediger Daphne Koster, die vanaf volgend voorjaar in de Amerikaanse profliga speelt. „We zijn trots dat zij het zo ver heeft geschopt”, vertellen haar ouders Monica en Donald langs het trainingsveld in Zuidoostbeemster. „Maar ergens hadden wij het ook wel verwacht.” Daphne gedroeg zich volgens haar ouders al als een prof toen zij nog een tiener was. Ze ging zelden uit, dronk niet en reisde uren met het openbaar vervoer voor een training. „Met vrijwel iedere ploeg waar zij speelde werd Daphne kampioen”, glundert Donald Koster. „Laten we hopen dat dat in Amerika weer gebeurt.”

Bekijk beelden van de training in Zuidoostbeemster op nrc.nl/links

    • Danielle Pinedo