Onderzoek OM naar maagchirurg Emmen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen stelt een gerechtelijk vooronderzoek in naar de voormalige maagchirurg (54) van het Scheper Ziekenhuis in Emmen die eerder dit jaar ernstig in opspraak raakte.

De chirurg, die inmiddels niet meer in het ziekenhuis werkt, wordt verdacht van dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Tegen hem zijn vijf aangiftes gedaan, waarvan twee wegens dood door schuld. De regiopolitie Drenthe voert het onderzoek uit.

Vorig jaar en begin dit jaar stierven in totaal zeven patiënten in het ziekenhuis tijdens of na een maagverkleining door de betrokken specialist. Twee van hen overleden als gevolg van een technische fout. Ook was het aantal complicaties na maagverkleiningen onevenredig groot.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde onlangs dat de zorg rondom de operaties slecht was georganiseerd en dat de chirurg gebrekkig communiceerde. Een externe onderzoekscommissie noemde hem eerder deze maand verantwoordelijk voor vijf sterfgevallen. Of hij daaraan ook schuldig is, liet ze in het midden.

Voor het onderzoek worden de verdachte, getuigen en mensen die aangifte deden gehoord. Justitie zal ook de uitkomsten meewegen van onderzoeken door de Inspectie en de externe commissie. Daarnaast overlegt het Asser OM met het landelijk Expertisecentrum Medische Zaken van het OM in Rotterdam.

Het onderzoek neemt volgens justitie zeker enkele maanden in beslag.

    • Karin de Mik