Omgekeerde hemel

Waar: Landgoed Den Treek-Henschoten, tussen Austerlitz en Woudenberg. Rondwandeling van www.ontrack.nl

Afstand: 11,5 km

Er zijn allerlei doorkijkjes naar weergaloos heidegebied. Maar voor we maar kunnen denken ‘laten we d’r even ingaan’, zijn we al tot de orde geroepen. Verboden toegang. Wetboek van strafrecht. Schietoefeningen en ‘niet ontplofte munitie’. Dus houden we het op gluren. Verderop mogen we erin en lopen over de bruine heide, tussen hoekige bosjes die sidderen in de tocht. De stammen eromheen zijn kalkwit, twijgenbossen scherp afgetekend tegen de hemel. Die is licht, maar wordt soms korte tijd overdekt met een laagje uitgeveegde houtskool.

Man pakt mijn arm in een onvervalste hertenklem; hij suist: „Dáár.” Ik zie een set ranke pootjes, daarna de rest van een zorgeloos ree.

De wolken worden dikke buiken en krijgen heupen met love handles. De lucht streeft naar lavendelblauw. Het zonlicht is van de schelle soort, passend bij de herfstkou: vest dicht, knoop in sjaaltje.

Dit is een wandeling om traag uit te voeren, tussen suffende bomen, over paden die zijn aangestampt door de regen. Getuige de sporen in het zand heeft de regen kleine voetjes. In samenwerking met de takken legt het licht er glas-in-loodpatronen over.

Koolmezen glijden langs de takken. Berkenscheuten wiebelen onderin het bos. Behalve onder de beuken, die weren visite van hun koperen bladtapijten. De mooiste beuk staat apart. Hij nam de vrijheid om breed uit te groeien, met takken tot op de bodem. Op onverwachte plekken draagt hij zijn blaadjes bijtgaar geel (wacht maar, straks is alles zo smakelijk geel).

Hé, een vliegtuigje, een ouwetje. Het pruttelt, valt stil… Gelukkig, het knort weer verder.

Een wit zandspoor scheidt de sparren (elegant) van de dennen (slordige grapjassen, ze gooien met takken). Onder alle sparren en dennen glinstert het mos met groene sterretjes, het is de omgekeerde hemel. Ouwe besjes wiegelen onverstoorbaar aan verder volledig kale lijsterbesstruiken. Een ouwe bes is leuk, dat weet ik allang.

Man bestudeert een stel enorme, als je er oog voor hebt obscene, oesterzwammen aan een rechte, menshoge stronk.

„Totem und Tabu”, stelt hij vast.

Joyce Roodnat

Informatie, routekaartje, gps-punten en foto’s via www.nrc.nl/nrcweekblad

    • Joyce Roodnat