Middenpartijen

In het essay `Wij toch! Nou dan!` (NRC Weekblad, 17 oktober) worden diverse interessante redenen gegeven voor de afkalving van de `middenpartijen` PvdA, CDA en VVD. Wat de schrijver echter geheel onvermeld laat, is de rol van de leiders van genoemde partijen. En dat is jammer. Want men kan zich toch niet aan de indruk onttrekken dat het CDA (met Balkenende plus Van Geel), de VVD (met Rutte) en de PvdA (met Bos plus Hamer) nogal wat weerslag ondervinden van het feit dat hun op het tv-scherm verschijnende leiders niet bepaald opvallen door charisma of althans `presentie`. Terwijl Lubbers, Bolkestein en Kok met hun uitstraling onmiskenbaar aan het electorale succes van genoemde partijen bijdroegen.

Bovendien komen concurrerende, bepaald niet afkalvende partijen als de PVV en, in mindere mate, D66 en ook Groen Links wél met aansprekende woordvoerders `op de buis`.

    • Daan Rosenberg Polak