Merkels droomcoalitie bereikt snel akkoord

De Duitse coalitie van christen-democraten en liberalen presenteert haar regeerakkoord vandaag. Een ingrijpend andere politiek komt er niet.

Drie weken onderhandelen onder grote tijdsdruk: Duitsland heeft met ingang van vandaag een coalitieakkoord. En van het nieuwe kabinet van bondskanselier Angela Merkel zijn de namen bekend. Ze heeft met die tijdsspanne geen record gebroken, maar snel is het wel. Het tekent de betrekkelijk harmonieuze verhoudingen in de nieuwe Duitse coalitie.

De drie politieke partijen die samen de regering zullen vormen, hebben vannacht de onderhandelingen over hun toekomstige beleid afgesloten. De christen-democratische CDU, haar Beierse zusterpartij CSU en de liberale FDP kwamen overeen dat de lasten worden verlicht en dat het land in 2011 een nieuw gezondheidssysteem krijgt. Een ingrijpend andere politiek is in Duitsland niet te verwachten; Merkel borduurt voort op wat ze vier jaar geleden begon.

Vandaag geven Merkel en haar vicekanselier Guido Westerwelle, politiek leider van de FDP, opening van zaken over hun regeerakkoord. In het nieuwe kabinet krijgt de CDU acht posten, de FDP vijf en de CSU drie. De partners zijn het verder eens geworden over hogere kinderbijslag, hulp voor de boeren, meer geld voor onderwijs en onderzoek, een hoger wettelijk eigen vermogen voor uitkeringstrekkers en een langere looptijd voor kerncentrales in Duitsland.

Vier weken geleden zijn in de Bondsrepubliek landelijke verkiezingen gehouden. Aan de grote coalitie van CDU/CSU en de sociaal-democratische SPD kwam een eind. De christen-democraten en de liberalen bleken genoeg stemmen te hebben voor een meerderheid; de ‘wenscoalitie’ van bondskanselier Merkel.

Volgende week dinsdag wordt de nieuwe Bondsdag geïnstalleerd. Een dag later wordt Merkel (55) formeel tot kanselier gekozen en worden haar ministers beëdigd. Hoewel er nog geen mededelingen zijn gedaan over de personele invulling, zijn gisteren bijna alle namen en posten uitgelekt. Grootste verrassing is de vermoedelijke benoeming van de huidige minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble (67) tot minister van Financiën. De ervaren Schäuble, nestor van de Duitse regering, zou daarmee in het kabinet de machtigste man na Merkel en Westerwelle worden.

Opvallend zijn ook de nominaties van de jonge liberale arts Philipp Rösler (36) tot minister van Gezondheid en van Karl-Theodor zu Guttenberg (37), de ster van de Duitse politiek, tot minister van Defensie. Vicekanselier Westerwelle (47) wordt zoals verwacht minister van Buitenlandse Zaken. Afgelopen nacht is nog onderhandeld over het laatste en lastigste punt: de beloofde maar bijna onbetaalbare belastingverlagingen. Over het nieuwe gezondheidssysteem voor Duitsland zei beoogd minister Rösler gisteren dat het „beter, maar niet duurder” wordt.

Meer details over de nieuwe Duitse regering via nrc.nl

    • Joost van der Vaart