'Macht banken bij bankroet te groot'

Curatoren vinden dat de rol van banken bij een faillissement verkleind moet worden. De wet moet volgens hen op dit punt worden aangepast.

Dat meldde de NOS gisteren. Volgens de curatoren zien banken problemen bij bedrijven vaak al in een vroeg stadium aankomen en proberen zij op het laatste moment nog zoveel mogelijk geld veilig te stellen. Deze week haalde ABN Amro nog het nieuws omdat de bank een dag voor het faillissement van DSB Beheer de collectie schilderijen uit het Scheringa museum liet confisceren. De schilderijen dienden als onderpand voor een lening die ABN had gegeven aan DSB.

Soms balanceren banken dan op de grens van wat is toegestaan, zoals in het geval van het autobedrijf Kroymans. Vlak voor het faillissement van de leverancier van dure auto’s zijn volgens de curator van Kroymans, Cees de Jong, waardevolle onderdelen van het bedrijf verkocht. De bank heeft daarvan geprofiteerd.

Het ministerie van Justitie wil snel overleg met de banken over hun rol bij een faillissement. Minister Hirsch Ballin overweegt de wet te wijzigen in het nadeel van de banken. Die laten via de Nederlandse Vereniging van Banken weten zich te zullen verzetten tegen een wetswijziging.

Banken zijn vaak cruciaal voor het functioneren van een bedrijf, Zij investeren vaak miljoenen in de vorm van leningen. Als de bank zou wachten tot het faillissement een feit is, is de kans groot dat zij maar een deel van die lening terugkrijgen. Alleen de fiscus heeft in dat soort gevallen een preferentie positie als schuldeiser.