Kun je omhoog met een heliumballon?

Dat vraagt Sarah uit Amsterdam. Vorige week was een Amerikaans jongetje in het nieuws dat met een heliumballon twee kilometer de lucht in zou zijn gegaan. Kan dat? Een heliumballon gaat omhoog doordat helium lichter is dan lucht. Het scheelt niet veel: een liter helium weegt ruim 1 gram minder. Duizend liter helium weegt bij elkaar dus ruim 1 kilo (1.000 gram) minder dan duizend liter lucht. Daarmee krijg je een jongetje van zo’n 20 kilo niet omhoog. Hij stijgt pas op als in de ballon zeker 20.000 liter helium zit: dan zijn het jongetje (20 kilo) en de ballon (ruim -20 kilo) samen lichter dan de lucht. In de ballon (een soort hoedendoos van ruim 1 meter hoog en 6 meter in diameter) paste 28.000 liter helium. Genoeg om het jongetje op te laten stijgen – als hij echt in de ballon had gezeten natuurlijk. MvdH

Ook een vraag? Mail: zeepaard@nrc.nl