Is dat wel zo handig, studenten als oppas?

Mirjam Hommes pleit op de Opiniepagina van 20 oktober voor het Franse systeem van naschoolse opvang door studenten. Natuurlijk kennen we deze vorm van opvang door studenten ook in Nederland. Er kleven wel enkele bezwaren aan. In Nederland gaan de scholen veel vroeger, al om 15.15 uur uit, zodat de oppasperiode langer is. Dat betekent dat eisen aan een oppas hoger zijn. Niet alleen moet hij het kind ophalen van school, veilig thuis afleveren, en bijvoorbeeld voor de tv zetten, de oppas moet ook voor middaginvulling zorgen, zoals een spelletje spelen, een wandeling maken naar de speeltuin en `kinderafspreekconstructies` in de gaten houden. Daarom is het proces van het vinden van een geschikte oppas, ondanks voorhanden zijnde studenten, niet makkelijk. Verder is continuïteit belangrijk. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders die niet elke twee maanden een selectieronde willen. Studenten, met veranderende roosters, zijn dan niet handig.

Bij ons op school hebben we dit jaar een extra oplossing, UCareforkids: ouders passen op elkaars kinderen. Via een website geven ouders aan wanneer ze opvangaanbod en opvangbehoefte hebben. Iedereen is wel een dag thuis, waarbij het niet erg is als er een kindje komt spelen, en zo helpen we elkaar. De kinderen genieten ervan. In plaats van een dag met opvang, wat ze `een lange dag` noemen, lekker bij een vriendje spelen.

    • Hanne van Essen Utrecht