'Groot, groter, grootst' bepaalt horlogemode

Ondanks de crisis is er nog vraag naar zeldzame antieke horloges. Of de markt voor minder exclusieve uurwerken ook zo monter is, moet blijken.

De markt voor antieke horloges is de crisis alweer te boven. Dat concludeerde directeur Robert Maron van het gespecialiseerde Zwitserse veilinghuis Antiquorum eerder deze maand na horlogeveilingen in Genève en New York. „Verzamelaars zijn weer enthousiast aan het bieden op zeldzame uurwerken.”

In Genève verwisselden ruim driehonderd vintage horloges en klokken op 4 oktober voor in totaal bijna 3 miljoen euro van eigenaar. Op de lijst met recordprijzen prijkte ook een uurwerk van Nederlandse makelij: een klok met astrolabium (dat de positie van hemellichamen aanduidt) van de Friese horlogemaker Christiaan van der Klaauw. Voor dit uit 1992 daterende uurwerk werd 43.000 euro betaald, bijna het dubbele van de verwachte opbrengst.

Of de markt voor minder zeldzame uurwerken net zo monter is, zal binnenkort in Amsterdam duidelijk worden. Christie’s Nederland biedt 3 november 75 horloges aan op een grote juwelenveiling. Een maand later, op 13 december, zal het jonge Amsterdamse horlogeveilinghuis The House of Bobb’s Heritage zo’n honderd gebruikte horloges veilen.

Verzamelaars hoeven in Amsterdam niet te rekenen op zeldzaamheden als een platina polshorloge van Patek Philippe uit de jaren vijftig. „Als ik bij een taxatiedag op een bijzondere Patek zou stuiten, dan weet ik niet hoe snel ik mijn collega’s in Genève moet bellen”, zegt Daniel Girod, juwelenspecialist bij Christie’s.

In Amsterdam veilt Christie’s twee keer per jaar horloges. De richtprijzen liggen slechts bij uitzondering boven de 10.000 euro. Dit keer biedt het veilinghuis onder meer een grote, Duitse privéverzameling aan, met bijna nieuwe horloges van gerenommeerde merken als Rolex, IWC en Cartier. Omdat de meeste modellen nog gewoon te koop zijn en dus vintagestatus ontberen, mikt het veilinghuis vooral op prijsbewuste verzamelaars. Als voorbeeld wijst Girod op een roségouden Portuguese van IWC. Dit polsbrede en één centimeter dikke klokje met tal van wijzertjes kost nieuw 26.000 euro. Het slechts vier jaar oude en puntgave exemplaar bij het veilinghuis heeft een richtprijs van 6.000 tot 8.000 euro.

Dat het mannenhorloge het afgelopen decennium is uitgegroeid tot een letterlijk fors modestatement, is bij Christie’s goed te zien. De aangeboden horloges zijn groot en voorzien van opzichtige knoppen en vele ‘complicaties’: eeuwigdurende kalenders, chronografen, maanstanden, dieptemeters en wat niet al. Girod: „Na het verdwijnen van de dasspeld in de jaren zeventig hadden mannen heel lang geen accessoires die ze konden koesteren. De laatste jaren zijn mannen zelfbewuster geworden. Horloges, manchetknopen, een scooter, het kan en mag weer.”

Waarom worden de mannenhorloges elk seizoen groter en zijn er nu zelfs modellen op de markt waarvan de kast breder dan 50 millimeter is? Volgens Roel van den Haak van de Amsterdam Watch Company, een in vintage en exclusieve horloges gespecialiseerde winkel, zette de trend van groot-groter-grootst pas echt door toen ook vrouwen forsere horloges gingen dragen. „Een man kan het niet hebben als zijn vrouw een groter horloge heeft. Voor auto’s geldt hetzelfde.”

Modebewuste mannen tussen de 35 en 55 jaar kopen bij hem vaak hun eerste vintage horloge, zegt Van den Haak. „Ze willen zich onderscheiden”, zegt hij. Op Ebay of bij een veiling als bij Christie’s kunnen liefhebbers soms goedkoper uit zijn, zegt Van den Haak. Maar de winst kan snel vervlogen zijn als het horloge toe blijkt te zijn aan een dure onderhoudsbeurt. En als het na een jaar stilstaat, kan de koper bij het veilinghuis geen reparatie onder garantie eisen.

Wie veel geld uitgeeft voor een vintage horloge wil zekerheid en kiest al gauw voor een winkel, zegt Van den Haak. Maar voor minder dure horloges biedt een veiling volgens hem zeker uitkomst. Toen de grote veilinghuizen een paar jaar geleden de benedengrenzen voor horloges fors verhoogden, hielp Van den Haak daarom mee met het opzetten van een nieuw veilinghuis voor vintage horloges. Dat werd The House of Bobb’s Heritage, vernoemd naar de in horlogekringen befaamde juwelier Bobb uit de Utrechtsestraat in Amsterdam.

Half december organiseert ‘Bobb’ in het College Hotel in Amsterdam-Zuid zijn derde veiling. Het aanbod, echte vintage horloges, vaak van minder bekende merken, ligt wat betreft prijs onder de horloges bij Christie’s, belooft Van den Haak. „Leuke, betaalbare stukken.”

Zie christies.com enawco.nl. De online-catalogus van de decemberveiling van The house of Bobb’s heritage verschijnt half november op amsterdamhorlogeveiling.nl

    • Arjen Ribbens