Fabriek zonnepanelen in Kerkrade

Het nieuwe bedrijf Solar Modules Limburg start in januari in een bestaand pand in Kerkrade met de productie van zonnepanelen. Eind 2010 verwacht directeur John van Laarhoven een omzet van 35 miljoen euro te hebben gedraaid en negentig mensen werk te bieden.

De panelen zijn in eerste instantie bestemd voor grootschaliger toepassingen. Op den duur moeten ze ook beschikbaar komen voor particulieren. Uiterlijk eind 2013 moet op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis (Heerlen-Aken) een nieuwe fabriek van Solar Modules Limburg staan. Daar zullen dan minstens driehonderd mensen werken.

Van Laarhoven was tot dit voorjaar directeur van Ubbing Solar Modules in Doesburg. De productie bij die onderneming werd door het Duitse moederbedrijf stilgelegd om alles te concentreren in eigen land. Van Laarhoven zegt niet alleen een deel van zijn oud-medewerkers mee te nemen, maar ook de meerderheid van zijn klanten.

In Limburg zitten meerdere bedrijven die actief zijn in de zonne-energie zoals Scheuten Glas, Solland Solar en Solar Cell Company. Van Laarhoven noemt ook de nabijheid van DSM in Geleen, de mogelijke komst van een siliciumfabriek in diezelfde plaats en een onderzoekscentrum in het Duitse Jülich als belangrijke vestigingsfactoren. Hij verwacht weinig last te hebben van de crisis. “De markt schreeuwt om zonnepanelen.”