Dolfijnen lanceren kwallen

Dolfijnen zien eruit alsof ze altijd lachen. Maar dat komt door de stand van hun bek en hun kleine oogjes. Het kan best dat dolfijnen intussen ontzettend ernstig zijn.

Wel zeker is dat dolfijnen mensen kunnen laten lachen. Zoals in het filmpje dat de BBC deze week uitzond. Daarop zwemmen twee dolfijnen vlak onder de waterspiegel voor een bootje uit. Af en toe springen ze door de lucht zoals dolfijnen vaker doen.

Tot er verderop ineens grote gelige kwallen in zee dobberen. De dolfijnen zwemmen er om beurten pijlsnel onderdoor, en vlak voor ze een kwal gepasseerd zijn, geven ze hem een zwiep met hun staart. Hoep, daar vliegt de kwal drillend door de lucht. Het ziet er heel gek uit.... En als kwallen konden denken als mensen, dan zouden ze die dolfijnen vreselijk brutaal vinden!

Voor de dolfijnen is het waarschijnlijk een spel. Eerder zagen biologen al hoe dolfijnen met een plastic zak speelden. Om beurten sleepten ze die een eind mee en lieten hem dan weer achter voor de dolfijn die het snelst in de buurt was. Als er jonge dolfijnen meededen, hielden de sterke oude dolfijnen expres even hun vaart in.

Spelen is zo ook trainen. Want om, bijvoorbeeld, precies op tijd een kwal weg te schieten, moeten de dolfijnen hun snelheid, hun oogbewegingen en de beweging van hun staart heel goed op elkaar afstemmen.

En door samen met een zak te spelen leren de dolfijnen iets over hun groep. Zoals wie het snelst is en wie het sterkst. Of dat je je aan regels moet houden, en niet met zijn tweeën aan een zak moet trekken.

Behalve leerzaam en grappig is het natuurlijk erg slim om zulke spelletjes te bedenken. Koeien of schapen zie je zoiets niet doen. Alleen: of dolfijnen het, net als mensen, komisch vinden als dobberende kwallen ineens door de lucht scheren, dát weten we niet.