Dit jaar 103 banken in VS failliet

Met het sluiten van de Partners Bank in Naples (Florida) gisteren, is het aantal banken dat dit jaar is omgevallen in de Verenigde Staten door de magische grens van honderd gegaan. Kort daarop moesten ook de Hillcrest Bank Florida (ook in Naples), de Flagship National Bank in Bradenton (Florida) en de American United Bank of Lawrenceville (in de staat Georgia) hun deuren sluiten.

Bankentoezichthouder Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) greep in bij de Partners Bank, die voor 68,7 miljoen aan bezittingen uithad staan en voor 63,4 miljoen aan spaargeld. Ook de andere drie banken hadden grote problemen met de balans. De teller staat na gisteren op 103 banken die in 2009 tot nu toe gedwongen hun deuren moesten sluiten. In de VS zijn ruim 8.300 banken.

Met de vier meest recente faillissementen nadert de FDIC dit jaar het aantal van 120 banken dat in 1992 tijdens de savings- en loan-crisis failliet ging. Drie jaar daarvoor gingen in diezelfde crisis in één jaar tijd 534 banken over de kop. Ter vergelijking: vorig jaar (het jaar waarin zakenbank Lehman Brothers in september onderuit ging) moesten in de VS 25 banken gedwongen hun deuren sluiten, in 2007 slechts drie.

De verwachting is dat de komende tijd nog honderden andere banken het ook niet zullen redden. Afgelopen zomer lekte uit dat de FDIC het aantal probleemgevallen op de zwarte lijst die de toezichthouder hanteert had verhoogd van 305 naar 416. Niet al die banken zullen daadwerkelijk de deuren moeten sluiten. Een deel van hen probeert onder druk van de FDIC de balans te versterken. Maar door de aanhoudende slechte omstandigheden op de financiële markten hebben zij grote moeite dat voor elkaar te krijgen.

De 103 faillissementen tot nu toe in 2009 hebben het Amerikaanse depositogarantiestelsel ruim 25 miljard dollar (16,7 miljard euro) gekost. Spaartegoeden tot 250.000 dollar zijn bij een faillissement gegarandeerd door de overheid via een fonds. Dat fonds is echter al door zijn geld heen.

Economen houden er rekening mee dat het totaalbedrag dat de omvallende banken aan garanties kosten in 2013 zal oplopen tot 100 miljard dollar. Zij denken dat nog eens 400 banken failliet zullen gaan, ongeveer net zoveel als er nu op de zwarte lijst van de FDIC staan.

Toch gaat de snelheid waarmee banken failliet gaan per maand omlaag. In juli moest de FDIC nog 24 banken sluiten, in september waren dat er nog 11 en in oktober (tot nu toe) acht, inclusief de vier van gisteravond. Overigens sluit de FDIC een bank bijna altijd op vrijdag, zodat de boedel van de bank in het weekend overgenomen kan worden door een gezonde bank en maandag de deur weer open kan. Banken worden vooral getroffen door slechte vastgoedleningen. Veel vastgoed staat leeg door de crisis en bouwbedrijven kunnen de leningen niet aflossen.