Deeltjesfysicus zit nog vast

Onder de grond bij CERN. (foto jupiterimages)

Zijn broer is geen terrorist. De beschuldigingen zijn ‘volledig onjuist’. Dat zegt Halim Hicheur, een biochemicus die in Duitsland werkt, in het wetenschapsblad Nature. Hij reageert op de arrestatie van zijn broer Adlane Hicheur door de Franse politie.

Hicheur, een belijdend moslim en deeltjesfysicus aan de universiteit van Lausanne in Zwitserland, werd op 8 oktober opgepakt in het huis van zijn ouders in Vienne, in het Franse departement Isère. Hij zit nog altijd vast. Op grond van onderschepte telefoontjes en e-mails verdenkt de politie hem van ‘criminele betrokkenheid bij een terroristische onderneming’.

De eerste berichten noemden Hicheur een ‘atoomonderzoeker’ van het Europese centrum voor kernonderzoek, CERN. Toch wordt bij het CERN bij Genève, 55 jaar geleden opgericht als Centre Européen pour la Recherche Nucleaire, al lang geen nucleair onderzoek meer gedaan. In de deeltjesbotsingen in de reusachtige LHC-versneller die er binnenkort aangezet wordt, worden de allerkleinste bouwstenen van materie geproduceerd. Hicheur, eerder onder meer in dienst bij het Rutherford Appleton Laboratory in Groot-Brittannië, werkte namens de Universiteit van Lausanne aan de voorbereidingen van een van de experimenten, LHCb, om zulke deeltjes te bestuderen.

Tijdens die voorbereidingen worden wel radioactieve bronnen gebruikt voor het ijken van de meetinstrumenten. ‘Zoals die ook veelvuldig in gebruik zijn in ziekenhuizen en de industrie’, zegt CERN in een verklaring, ‘en we volgen de standaard veiligheidsprocedures bij het gebruik ervan.’

Een anonieme collega zegt in Nature dat Hicheur via zijn werk hooguit over een hamer als wapen zou kunnen beschikken. Volgens zijn broer belde en mailde hij simpelweg met familieleden in Algerije, waar hij bezig was een stuk grond te kopen voor de bouw van een huis.

    • Margriet van der Heijden