De meeste babyboomers konden anders niet promoveren op hun 25ste

Rosanne Hertzberger (generatie Einstein, geboren vanaf 1985) verwijt babyboomers dat zij „ons land wel opgebouwd hebben, maar het in waardeloze staat hebben achtergelaten”(Opiniepagina, 19 oktober). Laat Hertzberger haar zegeningen maar eens tellen, stel ik, babyboomer van het eerste uur (1945 en nog werkend en dus nog steeds betalend aan van alles en nog wat) voor.

Heel weinig babyboomers konden op hun 25ste promoveren, velen werkten al vanaf hun 14de jaar en betaalden aan AOW (1957) en bijstand (1961) vrijwel vanaf het begin mee. Vanaf de jaren tachtig ook aan de studiefinanciering en de bijbehorende ov-studentenkaart. En ja: Hertzberger zal ook zeker van alles moeten betalen, maar niet alleen aan het geluk van de babyboomers. Want als Hertzberger mogelijk binnen nu en enkele jaren kinderen krijgt, dan betalen de (jongere) babyboomers voorlopig eerst mee aan de ziektekostenverzekering, het schoolgeld en de schoolboeken voor deze kinderen.

Erica Eykema

Hedel

    • Erica Eykema Hedel