Wereldbeker skiën in de schaduw van Vancouver

Het wereldbekerseizoen skiën, dat morgen in het Oostenrijkse Sölden begint, geldt vooral als voorbereiding op de Winterspelen. Voor de skiërs zal dit seizoen volledig in het teken staan van de strijd om olympisch goud, dat in februari op de Whistler Creekside bij Vancouver is te verdienen.

Martin Rufener, coach van de Zwitserse skiploeg: „Vanaf de eerste race in Sölden tot het eind van de kwalificatieperiode in januari is het onmogelijk om niet aan de Winterspelen te denken. Het is goed mogelijk dat sommige skiërs deze winter de wereldbekerstanden minder interessant vinden dan in een ander seizoen.”

De Amerikaanse Lindsey Vonn wil op de Whistler Creekside haar imago als ‘golden girl’ van de skisport waarmaken. De 25-jarige veroverde begin dit jaar bij de wereldkampioenschappen in Val d’Isère goud op de afdaling en de super-G.

Vonn was in die twee disciplines ook de beste tijdens het wereldbekerseizoen en liet zich bovendien kronen tot winnares van de algemene wereldbeker. Op de omvangrijke erelijst van de Amerikaanse, die eerder deelnam aan de Winterspelen van Salt Lake City en Turijn, ontbreekt nog het hoogst haalbare: olympisch goud. „Ik train harder dan ooit”, gaf Vonn op haar persoonlijke website aan. „Hard werken betaalt zich op het eind altijd uit.”

De ster van de Amerikaanse ski-equipe hoopt met nieuwe ski’s ook op de reuzenslalom een rol van betekenis te spelen. De specialiste op de afdaling en de super-G kwam op die discipline nog nooit verder dan een vierde plek. „Ook dat behoort tot mijn doelen voor het nieuwe seizoen. Met de nieuwe ski’s voel ik me beter dan ooit, ze voelden meteen goed aan toen ik ze voor het eerst vastklikte in Nieuw-Zeeland en dat gevoel is niet meer overgegaan.”

Vonn heeft voorlopig geen concurrentie van het Zwitserse talent Laura Gut, die als 17-jarige bij de WK al zilver veroverde op de afdaling en de combinatie. Gut liep vorige maand een zware heupblessure op en moet zo’n drie maanden herstellen. (ANP)