Opinie

Wat gebeurt er bij een temperatuurstijging van 4 graden?

WereldkaartPaul Luttikhuis is een paar dagen afwezig, maar de voorbereidingen op de klimaattop in Kopenhagen gaan natuurlijk gewoon door. De Britten zien zichzelf graag als voorvechters van een nieuw klimaatakoord.  Om hun campagne kracht bij te zetten, presenteren ze vandaag in Den Haag een wereldkaart met de gevolgen van een temperatuurstijging van 4 graden Celsius. Die 4 graden stijging is een van de meer extreme scenario’s die het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), het panel van wetenschappers van de Verenigde Naties, hanteert voor de te verwachten temperatuurstijging. De kans dat het binnen afzienbare tijd zo sterk opwarmt is niet groot, maar het kan interessant zijn om te kijken wat er bij zo’n stijging volgens klimatologen zou kunnen gebeuren. Zie hierboven de kaart (als u erop klikt, opent de grotere kaart in een nieuw venster), waarin Nederland vooral moet vrezen voor de zeespiegelstijging.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.