VS vragen Zwitsers uitlevering Polanski

De Verenigde Staten hebben vanochtend formeel de Zwitserse autoriteiten gevraagd om de uitlevering van filmregisseur Roman Polanski. De Zwitserse justitie zal een beslissing nemen na een nieuwe hoorzitting waar ook de advocaten van Polanski worden gehoord. Indien Zwitserland overgaat tot uitlevering, heeft Polanski nog twee keer de mogelijkheid om beroep aan te tekenen.

De 76-jarige Oscarwinnaar Polanski, die zowel de Franse als de Poolse nationaliteit heeft, werd eind vorige maand in Zwitserland gearresteerd net voor hij op een filmfestival in Zürich een prijs voor zijn volledige oeuvre in ontvangst zou nemen. Polanski werd vastgenomen op basis van een oud opsporingsbevel van de Verenigde Staten. Eerder deze week erkende Zwitserland dat het de VS zelf had getipt over Polanski’s verblijf in Zürich.

De regisseur vluchtte 32 jaar geleden uit de VS toen hij in Los Angeles voor de rechter moest verschijnen wegens seksuele betrekkingen met een minderjarig meisje. Sinds zijn vlucht in 1977 is Polanski nooit meer terug geweest in de VS, ook niet om in 2003 zijn Oscar voor The Pianist in ontvangst te nemen.

Na zijn arrestatie hadden de Verenigde Staten tot eind deze maand de kans om te vragen om uitlevering. Polanski had eerder deze week nog gevraagd om vrijlating op borgtocht, maar dat werd door de Zwitsers geweigerd. Volgens de rechter was de kans groot dat de regisseur opnieuw zou vluchten. Polanski woont in Frankrijk en reist geregeld naar Polen, en naar Zwitserland, waar hij een vakantiehuis heeft. (AFP, Reuters)