Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. De joodse Gretel Bergmann, nu 95 jaar, was in de jaren 30 een succesvolle hoogspringster. Ze kijkt terug op de beslissing van de nazi’s om haar van de Olympische Spelen van Berlijn te weren. Verder: de effecten van de krach van 1929 op Nederland. Ned.1, 18.15-18.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbrechts praten met tv-presentator Filemon Wesselink en met een man die lijdt aan de drang om een eigen lichaamsdeel te amputeren. Muziek van C-mon & Kypski Ned.3, 19.27-20.19u.

Vrouw & Paard. Vijf vrouwen, onder wie Heleen Mees, Hanneke Groenteman, Fidan Ekiz en Marianne van den Anker, praten onder meer over de moeder die haar zoon naar het politiebureau bracht in verband met de strandrellen in Hoek van Holland en over mannen die meer kans hebben op seks als ze samen met hun vrouw het huishouden doen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Kenneth Herdigein vertelt over de voorbereiding op zijn rol in de musical Amandla! Mandela. Rob Trip en Ad van Liempt praten over de nieuwe documentaireserie De Oorlog. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Die Vorleser. Literair discussieprogramma, gepresenteerd door Amelie Friede en Ijoma Mangold. Speciale gast is acteur Sebastian Koch (Das Leben der Anderen, Zwartboek). ZDF, 22.30-23.00u.

Metropolis TV: Rechtspraak. Het Nederlands rechtssysteem langs de internationale meetlat. Omdat de politie in de armere wijken van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka vaak pas laat in actie komt, neemt het volk daar steeds vaker het heft eigen hand. In Nicaragua wordt televisie gebruikt als moderne schandpaal, en in Shanghai, China, lost de tv-rechter ‘Tante Bai’ dagelijks de meest uiteenlopende familievetes en andere geschillen op voor een miljoenenpubliek. Ned.3, 0.10-0.40u.

drama

One night stand: Johnny Bingo. Johnny is een beetje patserige loser die de nummertjes tijdens Bingo-avonden omroept. Hij droomt van een huis in Suriname en zint op een list om zelf de jackpot binnen te halen. Derde korte film in reeks One night stand, met Kenneth Herdigein. Een productie van VPRO, VARA en NPS. Ned.2, 22.50-23.35u.

amusement

Gouden Televizier-Ring gala. Rechtstreeks verslag van de 44ste editie van het ‘televisiegala van het jaar’. Met prijzen voor televisiepersoonlijkheden en programma’s en de uitreiking van de zogenoemde Gouden Televizier-Ring 2009. Voor deze onderscheiding zijn genomineerd de programma’s Boer zoekt vrouw extra (KRO), Gooische Vrouwen (RTL 4) en Wie is de Mol? (AVRO). Presentatie: Chantal Janzen. Ned.1, 20.30-22.05u.

Typisch RTL. Presentator Peter van Vorst kijkt terug op twintig jaar RTL en praat met RTL-gezichten van vroeger en nu. RTL 4, 21.35-22.35u.

Claudia op vrijdag. Claudia de Breij op zoek naar de inspiratie van BN’ers. Bij Paul Jambers thuis ontdekt De Breij dat de erkenning die de programmamaker nooit heeft gevonden voor het grijpen ligt. Verder krijgt ze een stoomcursus hedendaagse poëzie van Ingmar Heytze, de stadsdichter van Utrecht. En sportpresentator Wilfred Genee onthult dat hij in de arbeidsvoorwaarden van zijn radioprogramma liet opnemen dat hij altijd mag eindigen met een karaoke. Ned.3, 22.00-22.30u.

CQC. Satirisch actualiteitenprogramma. Op het filmfestival in Rome moet acteur George Clooney wel lachen op de vraag of hij een gay-icoon wil worden, maar de vragensteller wordt vervolgens verwijderd. Met een witte pruik in de huid van Wilders kruipen en dan een bezoek aan een vijandig Londen overleven. AC Milan-voetballer Clarence Seedorf staat klaar om Marco van Basten te helpen als hij trainer wordt bij die voetbalclub. CQC bemachtigt een bijrolletje in de film Komt een vrouw bij de dokter. Veronica, 21.30-22.30u.

sport

Voetbal: Eerste divisie. Rechtstreeks verslag van De Graafschap - MVV. RTL 7, 19.25-21.25u.

Voetbal International. Praatprogramma met Johan Derksen, René van der Gijp en presentator Wilfred Genee. RTL 7, 21.25-22.55u.

Eerste divisie. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de eerste divisie. RTL 7, 22.55-0.00u.