Traag tikkende elektronica

cd rap

Kid CuDi:Man On The Moon

Op het debuutalbum van Kid CuDi, een emorapper uit de muzikale kringen rond Kanye West, maken artiest en muziek gaandeweg een transformatie door. Het album is opgedeeld in verschillende ‘acts’ en rapper Common treedt op als verteller, zodat de albumstructuur de luisteraar niet ontgaat. In de eerste nummers is die minimaal en melancholisch, met huilende strijkers en claustrofobische synthesizergeluiden. En is CuDi een depressieve blower die ons met zeurderige rapzang meetrekt in een zwartgallige droomwereld waar we helemaal niet willen zijn, omsingeld door traag tikkende elektronica.

Maar na een aantal nummers vol regenstormen en grijze wolken heft de blower zich op uit het stof. Lichtstralen vallen zijn bedompte vertrek binnen en hij begint gretig psychedelica te slikken. De melancholische elektronica krijgt pit en het tempo wordt opgevoerd. Jarentachtigsynthesizers maken zich vrolijk en een gitaar zingt zachtjes met de melodie mee op een slepende elektrobeat. De zangerige rapper recht steeds meer zijn rug en eindigt zijn drugstrip met het gevoel dat hij kan vliegen. In een tijdperk waarin het medium album wegkwijnt, richt debutant CuDi er op de valreep een bewonderenswaardig coherent monument voor op.

Saul van Stapele

Het concert van Kid CuDi in Paradiso in november is afgelast. Houd zijn myspace in de gaten voor een nieuwe datum: myspace.com/kidcudi

    • Saul van Stapele