Topmusea staan achter het Rijks

Op verzoek van de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, Wim Pijbes, spreken 55 directeuren van de toonaangevende musea in de hele wereld zich vandaag in een open brief uit voor het nieuwe ontwerp voor de ingang van het Rijksmuseum. In dat ontwerp is zowel ruimte voor fiets- als voetgangersverkeer.

De open brief is ondertekend door onder andere de directeuren van het Louvre in Parijs, het MoMa in New York, het Prado in Madrid, de Tate Gallery in Londen en de Hermitage in Sint Petersburg.

De brief, aldus Pijbes in een toelichting, is tot stand gekomen met behulp van de zogenaamde Bizot-groep, een informeel overlegorgaan van museumdirecteuren uit de hele wereld.

De publicatie van de brief wordt volgens Pijbes ingegeven door het feit dat het jongste plan voor de ingang, dat al eerder tot commotie en uitstel van de verbouwing van het museum aanleiding gaf, nu toch weer tegenstanders blijkt te vinden in de lokale politiek. „Er hoeft maar één idioot te zijn die tot de Raad van State wil door procederen, of we gaan de nu geplande heropening in 2013 toch weer niet halen”, aldus Pijbes.

Hij bestrijdt overigens het argument van de tegenstanders die zich de afgelopen dagen gemeld hebben, dat de nieuwe ingangen van het museum te smal zouden zijn en dat dit tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden. De geplande ingang is twee keer zo breed als die van het Louvre in Parijs, terwijl het Rijks naar verwachting maar een kwart (twee miljoen per jaar) van de bezoekers van het Louvre zou trekken, betoogt Pijbes.

In hun open brief spreken de 55 directeuren nadrukkelijk waardering uit voor het jongste ontwerp van de Spaanse architecten van de verbouwing van het Rijks, die erin geslaagd zouden zijn bij hun nieuwe voorstel de respectieve belangen van voetgangers, fietsers en museumbezoekers goed te combineren. Zij spreken bezorgdheid uit over de vertragingen bij de herbouw van het museum en menen dat de tot nu toe voorliggende en goedgekeurde oplossing voor de onderdoorgang van het museum, die uitgaat van vier ingangen, „onveilig en verwarrend” is.