Taakstraf waterpolozusjes

De rechtbank in Almelo heeft gisteren twee waterpoloënde zussen veroordeeld tot taakstraffen van 60 en 120 uur wegens zware mishandeling van een tegenstandster in een waterpolowedstrijd. De twee zussen uit Borne van nu 17 en 22 jaar oud hebben een jaar geleden bij een wedstrijd in Neede een tegenstandster zo lang onder water gehouden dat ze bijna was verdronken.

Het slachtoffer, dat nu 27 is, liep een posttraumatische stress-stoornis op. Ze heeft sinds de bewuste wedstrijd last van paniekaanvallen en concentratieproblemen en heeft bijna een half jaar niet kunnen werken. De twee zussen moeten haar dan ook 800 euro immateriële schade vergoeden.

Het feit dat het onderduwen zich niet voordeed in het vuur van de strijd, maar tijdens een dood spelmoment, gaf voor de rechtbank de doorslag om straf op te leggen. Het slachtoffer had net gescoord, de scheidsrechter had gefloten en het spel lag stil. Daarom vond de rechtbank dat de misdragingen van de zusjes niet anders beoordeeld moeten worden dan wanneer deze buiten de sport waren begaan.

Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie taakstraffen van 180 en 240 uur geëist wegens poging tot doodslag. Daarvan is volgens de rechtbank geen sprake. Wel vond ze dat de zusjes zich bewust hadden kunnen zijn van het effect van hun gedrag.

De twee waterpolosters zijn door hun vereniging onmiddellijk geroyeerd. Ze zijn drie jaar geschorst van deelname aan wedstrijden. (ANP)