Stijlvol en beeldend maffia-epos

cd hiphop

Raekwon: Only Built 4 Cuban Linx Pt. II * * * *

Van de kernleden van Wu-Tang Clan maakte de laatste jaren alleen Ghostface indruk, met zijn excentrieke woordenstromen op Fishscale (2006) als hoogtepunt. Maar ook geestverwant Raekwon heeft, op deel 2 van zijn debuutalbum uit 1995, het creatieve vuur weer in zich. De grimmig en koelbloedig rappende Raekwon en de prachtig panisch rappende Ghostface, figureren als primaire vertellers in een stijlvol maffia-epos. De fragmenten zijn zo beeldend dat we de stank in de achterbuurt kunnen ruiken en de lijken zien liggen. Door de mythe die Wu-Tang altijd is geweest, sluiten ook verhalen over de rappers zelf naadloos aan op het filmische concept. De weemoed van de oudere criminele karakters en die van de rappers is één en dezelfde. Behalve Dr. Dre (die vasthoudt aan zijn kraakheldere stijl), tillen Wu-Tangs RZA en de vele gastproducers het traditionele Clan-geluid naar een steviger modern plateau. Het resultaat is nostalgie op hoog niveau.

    • Saul van Stapele