Stapelaar van opgebroken beats

cd Elektronica

Mordant Music Symptoms * * * *

Mordant Music is het project van de excentrieke Brit Ian Hicks, die zijn gejaagde elektronische ritmes verspreidt onder het alias Baron Mordant. Symptoms is al zijn derde album in een jaar. De baron is een stapelaar van opgebroken beats en geluidseffecten, deels ontleend aan dubstep en techno, die in een intrigerende harmonie bijeenkomen. Het prachtige ‘Belgian blues’ heeft een strak hobbelend ritme, waar zich, kort of lang, los of samen, andere geluiden bijvoegen: een stalig klinkend harmonium, plassend water, een zwevend klanktapijt, afgeknepen galm en een stem die „Where are you” roept. Niet elk nummer is zo gelaagd. ‘Another uncompleted dome’ drijft op een echoënde beat die als een slang door het gras glijdt en de titelsong heeft een aangenaam wollige drum, die keurig langs sonische uitsteeksels voert. In ‘You are a door’ vallen slaghout, Spaanse gitaar, trompet, gruizige vocalen en wisselende, snelle ritmes weer van alle kanten binnen. Voor wie Flying Lotus, smaakmaker in dit genre, soms te ambient vindt is Mordant Music een dynamisch alternatief.

    • Ron Rijghard