Sirene overstemt muziek en nieuws op autoradio

Wie in de auto naar muziek of naar nieuws luistert, kan vanaf aanstaande maandag worden opgeschrikt door een politiesirene via de radio. Dat gebeurt als de auto binnen 300 meter van een ambulance, brandweerwagen of politieauto rijdt. Deze voertuigen worden uitgerust met een kastje dat de sirene automatisch laat horen op alle autoradio’s binnen die straal.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoopt dat de sirene een bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Automobilisten zouden hun voertuig eerder aan de kant zetten voor hulpdiensten. Artsen, agenten en brandweermannen zouden op deze manier hun weg gelijkmatiger kunnen vervolgen en sneller op de plaats van bestemming kunnen komen.

De automatische sirene is vooralsnog een experiment van één maand. Ambulances in Friesland en Drenthe doen mee, net als de verkeerspolitie vanuit Waddinxveen en Breda, de regiopolitie Rotterdam-Rijnmond en de Utrechtse brandweer. Aan de hand van het experiment wordt besloten of het systeem landelijk wordt ingevoerd. Automobilisten die de sirene op de radio hebben gehoord, kunnen vanaf maandag hun ervaringen laten horen op de website sireneopuwradio.nl. Het systeem maakt gebruik van de mogelijkheid die autoradio’s bieden programma’s door verkeersinformatie te laten onderbreken.

Begin dit jaar introduceerde minister Eurlings (Verkeer, CDA) al een nieuwe sirene voor politie, ambulance en brandweer. Al die sirenes zijn nu tweetonig, met hardere en schrillere tonen dan voorheen. Omdat er voor het onderscheid tussen ambulances en andere hulpdiensten geen harde argumenten meer waren, werd de drietonige sirene afgeschaft.

Volgens Arthur van Colmjon, die namens de brandweer in de Veiligheidsregio Utrecht al een proef met de automatische sirene op de radio heeft gecoördineerd, is het apparaat een aanvulling op de sirenes en zwaailichten.