Selectie Muziek

Jazzpianist, componist en docent Bert van den Brink

won in 2007 de VPRO-Boy Edgar Prijs. Hij vormt een opmerkelijk duo met de Griekse zangeres en pianiste Maria Markesini. Zij studeerde piano studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Brussel. Haar presentatie is overrompelend en haar pianospel wisselt van klassieke schoonheid tot onstuimig explosief.

23 okt, 20.30 u, De Doelen, Rotterdam.

Saxofonist Piet Noordijk

geeft dit najaar dubbelconcerten met pianovirtuoos Peter Beets. Voor de pauze klinkt een aantal van Noordijksmeest geliefde ballads. Na de pauze nemen Beets en zijn broers (saxofonist Alexander en bassist Marius) het stuur over met sprankelende moderne jazz.

25 okt Theater Het Kielzog, Hoogezand. 15u. Tournee inl. www.jazzimpuls.nl

Baaba Maal

is na Youssou N’Dour de bekendste artiest uit Senegal. Vanaf eind jaren tachtig brengt hij platen uit, waarop hij Afrikaanse muziek en moderne invloeden verweeft tot swingende nummers met sporen van blues, pop, traditionele ritmes en zijn karakteristieke stem. In de zomer van dit jaar kwam zijn nieuwste plaat Television uit.

24 okt, 20u30 Paradiso, Amsterdam. www.ticketmaster.nl

Trompettist Dave Douglas

, die zijn muziek meestal componeert zónder instrument, houdt niet van vastomlijnde jazzkaders. Liever verkent hij al improviserend de grenzen. Naast zijn werk met anderen, hij speelde met John Zorn, Uri Caine en Don Byron, heeft de musicus zelf intussen een behoorlijke discografie opgebouwd met al zijn ensembles. De Amerikaan heeft een speciale jazzconnectie met de Nederlandse improscene

Dave Douglas Quintet, 29 okt, Bimhuis, Amsterdam. www.bimhuis.nl

Dance en klassiek

komen zaterdag 24 oktober samen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, als de jongerenvereniging Entrée daarmee haar 15 jarig bestaan viert. Het Matangi Quartet is een artistiek hoogwaardig strijkkwartet. Zij smelten hier samen met de elektrische sound van Kypski, die bekend is van de hiphop/elektronica turntablist formatie C-mon & Kypski. 020- 6718345 / www.concertgebouw.nl.

Pianist Lars Vogt

zei ooit: ,,Beethoven reikt voorbij het alledaagse. Hij raakt aan de essentie van ons bestaan en van wat daarna komt. Als een van de weinigen is hij erin geslaagd om die waarheid te doorgronden en voelbaar te maken.” Vogt belijdt zijn liefde voor Beethoven op 29, 30, 31/10 en 1/11 in De Doelen, en speelt dan met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Leonard Slatkin het Derde pianoconcert. Ook op het programma staat de Tweede symfonie van Rachmaninov. Inl/res.: (010)21717171 of www.doelen.nl

Violiste Janine Jansen

geldt als een downloadqueen; ook haar nieuwste cd boekt records en binnenkort presenteert ze haar eenmalige glossy Janine. Dat Janine genres oprekt blijkt maandag ook in het programma met werken van o.a. Bach en Piazolla dat ze brengt in samenwerking met choreograaf Emio Greco en dansers in het Concertgebouw. Onderdeel van Jansens eigen carte blanche-serie.

(020-6718345) concertgebouw.nl

In het Muziekgebouw aan het IJ

passeert deze week een parade van top-uitvoerenden in het eigentijdse repertoire; het Arditti Kwartet speelt 23/10 en Ensemble Modern 29/10 oa werk van Ligeti, Poppe, Haddad n Staud. www.muziekgebouw.nl