Selectie Diversen

Leiden

Rondom de tentoonstelling Van Doesburg and the International Avant-Garde, organiseert Museum De Lakenhal elke zondag gratis activiteiten. Op 25 oktober geeft Doris Wintgens Hötte om 14u een lezing in locatie Scheltema waarin zij ingaat op de levendige internationale kunstwereld van 1917-1930 en de rol van Van Doesburg als centrale persoon binnen de avant-garde. Na afloop om 15u15 uur een gratis rondleiding langs de ruim 300 werken van circa 80 kunstenaars onder wie El Lissitzky, László Moholy-Nagy, Gino Severini, Kurt Schwitters, Hans en Sophie Arp, Hans Richter, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár en Alexander Archipenko. lezing en rondleiding gratis op vertoon van entree bewijs museum. Catalogus (240 pag) is voor € 25 verkrijgbaar in de museumwinkel. www.lakenhal.nl/doesburg. W

Amsterdam

Voor Russen zijn paddenstoelen en het leven op de datsja’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op woensdag 28 oktober, om 20u in het auditorium van de Hermitage. Naar het Russische bos! Met Peter d’Hamecourt en Johannes van Dam. Deze avond staat geheel in het teken van dit bijzondere bosvoedsel, met verhalen over paddenstoelen, het leven van de datsjniks en met een paddenstoelenproeverij. Hermitage Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 1., Inl www.hermitage.nl

Naarden

De tentoonstelling Het medicijn tegen onwetendheid (nog tot 23 nov) toont hoe sterk het onderwijs is beïnvloed door de opvattingen van Jan Amos Comenius. Veel gedachtegoed is terug te vinden in het boek Orbis Sensualium Pictus (de zintuiglijk waarneembare wereld) dat in 1658 verscheen en in vele talen is vertaald. Het belang dat Comenius hecht aan aanschouwelijk onderwijs, het gebruik van de zintuigen in het leerproces en de overdracht van waarden en normen voor een rechtvaardige wereld, is opmerkelijk actueel gebleven. In de lezingenreeks (ook op 2 en 9 nov) wordt de invloed van Comenius op het onderwijs nader toegelicht. Op ma 26 okt van 20-22u door dr. M. Rietveld-van Wingerden (VU). Kloosterstraat 33. Deelname reeks €15. Aanm: 035 - 6943045 12-17u.

Frederiksoord

Woensdag 28 oktober (10-16u) houden Pomologen een open inloop workshop om zeldzame appel- en perenrassen te determineren. Deelnemers mogen toekijken en vruchten proeven, maar ook vragen stellen, of in discussie gaan met de deskundigen. Elk jaar worden er oude fruitrassen herontdekt en in 1997 is de Noordelijke Pomologische Vereniging begonnen van de vondsten weer hoogstambomen te kweken die zijn ondergebracht in De Fruithof in Frederiksoord (Dr). Er staan ruim 800 soorten in de 8 ha grote boomgaard. De Fruithof ligt bij de rotonde afslag ‘De Tuinen’ Inl www.npv-pomospost.nl en www.fruithof-frederiksoord.nl

Leiden

Op 27 oktober start het Leids Filmfestival. Op donderdag 29 oktober zal regisseur Peter Greenaway een audiovisuele lezing geven op zijn werk, zijn visie op de film, de schilderkunst en de wijze waarop deze twee disciplines in elkaar kunnen overlopen. Greenaway staat bekend om zijn provocaties op het gebied van cinema en kunst. Start lezing 19u in Scheltemacomplex, Marksteeg 1. 071 5161880

Inl www.leidsfilmfestival.nl

Amsersfoort

KAdE Architectuurcentrum en het Mondriaanhuis organiseren op zondag 25 oktober (om 16-18u) een lezing over de bijzondere en getalenteerde architect Van der Laan (1904-1991). Spreker is architect Dick Pouderoyen. €7,50. KaDe, Smallepad 3. Res via het Mondriaanhuis 033-4600170.