Selectie Buitenland

Antwerpen

‘Als wij ’s nachts ronddolen, worden wij verteerd door vuur’ levert in het Latijn een al eeuwenoud palindroom op: In girum imus nocte et consumimur igni. Voor kunstencentrum deSingel in Antwerpen ‘vertaalde’ de Welsh-Britse kunstenaar Cerith Wyn Evans (1958) deze omkeerbare zin - de titel ook van de laatste film van Frans- man Guy Debord uit 1978 - in een oogverblindend vuurwerk. Ook met spiegels en neon geeft Evans op deze eerste Belgische solotentoonstelling aan filosofische en literaire teksten een eigen draai of betekenis. Licht en duisternis spelen een belangrijke rol. Architectuur is op deze expositie het belangrijkste thema. T/m 10 jan deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen, wo t/m zo 14-18u. 0032 3 2482828 & www.desingel.be

Brussel

Met de tentoonstelling Walvissen en dolfijnen heeft het natuurwetenschappelijk museum weer een heerlijke publiekstrekker op poten gezet. Het hele gezin kan zich makkelijk een halve dag vermaken met attractief en vaak interactief gebrachte wetenswaardigheden over deze intrigerende zeezoogdieren. Speel het sonarspel en communiceer met je soortgenoten of probeer je adem net zo lang in te houden als een potvis. Kom alles te weten over hun ontstaan (uit een hoefdier aan land!) en hun eetgewoontes of luister naar het betoverende gezang van de walvissen. Verleidingskunst en paringsdans, geboorte, bedreiging en dood. T/m 29 aug. Vautierstr 29. di t/m vr 9u30-17u, za-zo 10-18u. Inl 0032 26274238 en www.natuurwetenschappen.be

Antwerpen

Al ruim vijftig jaar maakt de Antwerpse recyclagekunstenaar en jazzmusicus Camiel van Breedam (Boom, 1936) elegante en fragiele assemblages. In de vaste collectie van het Middelheimmuseum is hij aanwezig met zijn Zonnewagen uit 1974. Op de tentoonstelling 7² x 2 toont Van Breedam in maar liefst 7² x 2 = 98 kunstwerken zijn sociale betrokkenheid, zijn verbondenheid met de natuur en zijn aanklacht tegen de westerse wegwerpcultuur. Veel bouwwerken zijn gemaakt van afgedankte en verweerde houten en metalen voorwerpen. T/m 19 dec Middelheimmuseum, Middelheimln 61. di t/m vr 10-17u Inl 003238271 534 & www.middelheimmuseum.be

Keulen

'We zijn verplicht te experimenteren’, vond beeldend kunstenaar Alexander Rodtsjenko in 1924. Vooral de fotografie moest de nieuwe Sovjet-maatschappij vastleggen en de bevolking activeren. Veel fotografen gaven gehoor aan zijn oproep. Zij kozen ongebruikelijke perspectieven en nieuwe motieven. Die vonden ze in de industrie en in de metropolen. Maar Museum Ludwig kocht de fotocollectie aan van Daniela Mrázkowá uit Praag en die collectie, met werk van Georgij Selma, Max Alpert e.a. is nu in Keulen te zien. T/m 31 jan, Heinrich-Böll-Platz. Inl 0049-22122126165 en www.museum-ludwig.de.

Frankfurt/M

Barbare Klemm (1939) fotografeert overal ter wereld straten. Dat zijn voor haar plekken waar mensen eten, werken, feestvieren en sterven. Leed en vreugde, humor en doffe ellende gaan in haar foto’s samen. De intensiteit leverde haar vele prijzen op. In de expositie Strassen, Bilder hangen ze bijeen. T/m 22 nov. Museum für Moderne Kunst Domstr. 10, Frankfurt/M. Inl 0049-69 -21230447 & www.mmk-frankfurt.de

Konstanz

Grenzenloos is het thema van de Literaturtage met lezingen, performances en literaire wandelingen. Auteurs uit alle landen rondom het Bodenmeer komen naar Konstanz, zoals Annette Pehnt en grootmeester Martin Walser. T/m 5 nov. Inl 0049-753 1 900900 en www.literaturtage-konstanz.de