Schaatser Bergsma via Kazachstan naar wereldbekerwedstrijd

TSJERLABINSK. De Nederlandse marathonschaatser Jorrit Bergsma heeft gisteren bij de nationale afstandskampioenschappen van Kazachstan de 5.000 meter gewonnen. Door die zege plaatste de 23-jarige Fries zich rechtstreeks voor de wereldbekerwedstrijden in Berlijn begin november.

Bergsma finishte in het Russische Tsjerlabinsk in een snelle tijd van 6.28,50 minuten. Arjan Stroetinga werd tweede (6.34,21) en Rob Hadders derde (6.34,87). De drie Nederlanders zijn sinds een half jaar in het bezit van een Kazachstaans paspoort. Het land mag twee rijders afvaardigen naar de wereldbekerwedstrijden. Naast Bergsma is dat de Kazachstaan Dimitri Babenko, die gisteren niet in actie kwam, maar een beschermde status had. Het doel van de Nederlandse marathonschaatsers is plaatsing voor de ploegachtervolging bij de Olympische Winterspelen.