Russische activisten door EU gehuldigd

De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial vindt de toekenning van de prestigieuze Sacharovprijs voor vrijheid van meningsuiting een belangrijke steun in de rug en een erkenning van de resultaten die Russische mensenrechtenbewegingen hebben bereikt. Dat zei de 56-jarige Oleg Orlov, de directeur van Memorial, gisteren nadat hij te horen kreeg dat hij en de mensenrechtenactivisten Ljoedmila Aleksejeva en Sergej Kovaljov de jaarlijkse prijs van het Europees Parlement hadden gekregen.

Orlov bracht vervolgens hulde aan zijn in juli in Tsjetsjenië vermoorde collega Natalia Estemirova. „Dit is een prijs voor haar.”

Met de prijs looft het Europees Parlement met name mensenrechtenorganisatie Memorial en alle mensenrechtenactivisten in Rusland, die in toenemende mate onder druk staan van de regering. De 82-jarige Aleksejeva, voorzitter van de Moskouse Helsinki Groep en net als de 79-jarige Sergej Kovaljov een voormalige dissident onder het Sovjetregime zegt: „De prijs komt van de EU, die precies hetzelfde respect heeft voor de mensenrechten als wij.” De Russische regering heeft vooralsnog niet gereageerd op de prijs voor Memorial.

Ook herinnerde Aleksejeva aan 2004, toen ze samen met Kovaljov en de in 2006 vermoorde journalist Anna Politkovskaja de Olaf-Palmeprijs kreeg. „De dingen zijn gemakkelijker geworden dan in de dagen van de Sovjet-Unie”, zei ze. „Hoewel tegenwoordig tegenstanders van het regime soms worden vermoord in plaats van in de gevangenis gestopt.”