Rusland: blijf af van kalasjnikov

Rusland is een paradijs voor handelaren in illegaal gekopieerde software, dvd’s en cd’s uit de hele wereld. Maar nu is er een echt Russisch product bijgekomen dat de liefde van vervalsers heeft gewekt: de kalasjnikov-machinegeweer. Het geliefde wapen, dat de reputatie heeft het altijd te doen, wordt door zo’n dertig buitenlandse producenten zonder licentie vervaardigd. Volgens het overheidsbedrijf Rosoboronexport, dat het monopolie heeft op Ruslands wapenhandel, moet met extra inspanning actie worden ondernomen om het copyright te beschermen van het wapen.

Sinds de AK-47, zoals het machinegeweer officieel heet, zestig jaar geleden voor het eerst werd gemaakt, zijn er zo’n 100 miljoen exemplaren van verkocht. Slechts de helft van dat aantal blijkt nu uit de kalasjnikovfabriek te komen. Die illegale productie zou het imago van de kalasjnikov en Rusland ernstig hebben beschadigd, omdat de imitaties het vaak laten afweten. Rosoboronexport is nu bezig om ontwerpovereenkomsten met andere landen op te stellen die het copyright van kalasjnikovs en andere Russische wapens beschermen.

Het illegale namaken van de kalasjnikov is een erfenis van de Sovjet-Unie, die weinig aandacht schonk aan het regelen van copyright en licenties voor wapenproductie uitdeelde aan zijn satellietstaten. Die licenties zijn inmiddels allang verlopen, maar de productie in die landen gaat gewoon door.