PAS VERSCHENEN

Jane Austen: Trots en vooroordeel (Pride and Prejudice). Vert. Annelies Roeleveld en Margret Stevens, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 362 blz. € 32,50

Nieuwe vertaling van Jane Austens roman, deel 25 in de Perpetua reeks.

Olivier van Beemen: In Parijs. Balans, 254 blz. € 17,95

Journalist Olivier van Beemen (1979) verhaalt over zijn eerste jaren als correspondent in de Franse hoofdstad.

Daniel Jonah Goldhagen: Erger dan oorlog. Volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid. (Worse Than War). Vert. Bep Fontijn en Frans Reusink, Manteau/De Bezige Bij, 720 blz. € 39,95

De Amerikaanse politicoloog, schrijver en Holocaust-onderzoeker Daniel Goldhagen (1959) verdiepte zich in de theorie en praktijk van genocides. ‘Het boek, zwaar van inhoud, eindigt op verrassend opgewekte toon. Volgens Goldhagen is het helemaal niet moeilijk om aan genocides een einde te maken. We hoeven alleen maar de keuze te maken. Als we genocide niet langer definiëren als misdrijf tegen één volk of groep, maar als een aanval op de mensheid in z’n geheel.’ (Linda Polman in Boeken, 16.10.09).

Rick de Leeuw: Zuiderziel. Nijgh & Van Ditmar, 222 blz. € 17,50

Zelfportret van voormalige zanger van de rockband Tröckener Kecks Rick de Leeuw met gedichten, interviews, songteksten, reportages en portretten van onder anderen Remco Campert, Sylvia Kristel en Ruud Gullit.

Henk van Lubeck: Chemie in een notendop. (bijna) Alles wat je altijd wilde weten. Bert Bakker, 218 blz. € 12,50

Beknopte geschiedenis van de chemie. Naast de basisbegrippen, de atoombouw, tabellen en een begrippenregister aandacht voor de chemicus als persoon.

Henning Mankell: De Daisy Sisters (Daisy Sisters). Vert. Edith Sybesma, De Geus, 634 blz. € 24,90

De Zweedse schrijver Henning Mankell schrijft behalve thrillers literaire romans. De nieuwste vertaling van zijn werk is De Daisy Sisters uit 1982. Poëtische en spannende roman over twee jonge vrouwen, Elna en Vivi, die in de zomer van het oorlogsjaar 1941 op fietsvakantie gaan. Hun dromen van vrijheid en onafhankelijkheid worden wreed verstoord.

Maarten Meester: Van gnosis tot alchemie. Inleiding in de esoterie. Ten Have, 86 blz. € 13,90

Interviews van journalist en literatuurwetenschapper Maarten Meester met deskundigen als Roelof van de Broek en Antoine Faivre over esoterie, eerder in licht bewerkte vorm verschenen in het tijdschrift Bres.

Hans Teeuwen: Langs de schaduw van jouw wanhoop. Prometheus, 166 blz. € 15,–

Bundel met liedteksten vanaf 1991 inclusief een cd met de favoriete nummers van de cabaretier.

Hans Warren: Er staat een huis aan Schelde. CBK Zeeland, 44 blz. € 9,–

Keuze uit ongepubliceerde gedichten van de in 2001 overleden Hans Warren, uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Met tekeningen van de schrijver. Uitgave in de Slibreeks.